Faiz kararı doları artırdı, ekonomistleri kaygılandırdı

Merkez Bankası’nın faiz indirme kararının ardından, TL/Dolar kuru 8, 80’e kadar yükseldi. TL/Dolar kuru güne 8,65 ile başlamıştı ve gün içinde TL’nin dolar karşısındaki değeri yüzde 1,60 geriledi.

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Israrla yükselen gıda ve enerji fiyatları ile tedarik süreçlerinden kaynaklanan maliyet artışlarını arızi görmek para politikasında büyük bir risk almaktır” mesajını paylaştı.

Bluebay Varlık Yönetimi’nden piyasa uzmanı Tim Ash ise, paylaştığı bir dizi mesajda, artan enflasyona rağmen faiz oranlarının düşürülmesini “delilik” ve “büyük bir risk” olarak yorumladı.

Ash, “(…)Türk Lirası’nın değer kaybı, daha fazla enflasyon artışı ve en baştan. Daha önce de bunları yaşadık. Erdoğan ders almıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, karar sonrası dolar/TL ve euro/TL kurlarının yükseldiğine dikkat çekti.

TÜSİAD’ın başekonomisti Gizem Öztok Altısaç enflasyonun kontrol edilememesi nedeniyle “yüksek bir enflasyon/kredilerde çok daha fazla baskı” oluşacağı, faiz indiriminin tersine döneceği görüşünü paylaştı:

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım” uyarısında bulundu.

2551680cookie-checkFaiz kararı doları artırdı, ekonomistleri kaygılandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.