Falkland’da sular yine ısındı

Son iki haftadır, İngiliz petrol şirketlerinin Arjantin açıklarından yaklaşık 500 km.kadar uzakta bulunan İngiltere’ye ait adalar denizinde petrol aramaya kalkışmasını durdurmak üzere it-dalaşı yaşanıyor.

Arjantin Deniz Kuvvetleri ve Hava birlikleri sık sık askerî olmayan, it-dalaşı biçimindeki kızıştırıcı sataşmalarla İngilizleri huzursuz ediyor. İngiliz Donanması’nın bölgede alarma geçirildiği haberi de Arjantin televizyonlarınca verildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda Arjantin ve Falkland masasına bakan Kate Smith’in, Arjantinli muhatabı Oscar Horacio’ya muhtıra değerinde bir mektup göndermesi dikkati çekti. Bunun anlamı, diplomatik dilde, henüz meselenin bakanlar seviyesine çıkmadığı, ancak onların bir altında bulunan masalarda meselenin ¨pişirilip servise hazır edildiği¨ biçiminde yorumlandı.

İngiltere, Falkland açıklarında, kendi karasularında 2018 yılına kadar petrol bulmayı hedeflemiş görünüyor. Eğer her şey yolunda giderse, İngilizler buradan yılda 394 milyon varil petrol çıkartmayı planlıyor. Bu rakam, Kuzey denizlerindeki tüm petrol yataklarından daha fazla miktara eşitlendiği için ¨Bunun hatırına savaşı göze almak¨ her iki tarafın, yani Arjantin ve İngiltere’nin hazır olduğu bir sıradan askerî olay gibi dünya barışını tehdit ediyor.

Ancak ekonomik sıkıntılarını aşamamış bulunan Arjantin, üstelik Falkland gibi ulusal seviyede kendisine ait saydığı adalarda İngilizlerin petrol çıkartmasını hâlen hazmedebilmiş değildir. Bu nedenle, kışkırtıcı it-dalaşı biçimindeki saldırılarına devam etmesi dikkat çekmektedir.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina K.Fernandez konuya dair bir bütün açıklama yapmamış olmakla beraber, sık sık, ¨Falkland bizimdir, bize aittir!¨ biçiminde milliyetçi düzeyi belirgin ve kitlelerin sırtını okşayan sözler etmeye devam ediyor.

1557530cookie-checkFalkland’da sular yine ısındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.