Farklı kültürleri birbirine “Sol anahtarı”yla bağlayacaklar

Sanatçılar, dünyada barışın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “İslamfobiya giderek büyüyor. Zaten birbirleriyle arasında iletişim kopukluğu olan etnik kültürlere düşmanlık tohumları ekiliyor. Biz sanatçılar duyarlı davranarak bu kötüye gidişi, tam tersine dostluk ve kardeşliğe dönüştürebiliriz” diye konuştular.
Orkestranın direktör ve yöneticisi Mauricio Venegas-Astargo bir süredir MostArt’ta Türkiyeli ve Kıbrıslı toplumdan sanatseverlerle biraraya gelme şansları olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Şili kökenliyim. Faşist Pinoşet dönemine tanık oldum. Latin Amerika’da Victor Jara gibi pek çok sanatçı bedel ödeseler de özgürlük ve bağımsızlık için duyarlılık gösterdiler. Biz sanatçılar bu geleneği sürdürmek zorundayız. Geçmişte bizden binlerce mil uzaklıktaki Kürtlere ve ezilen haklara destek olmaya çalıştık. Günümüzde islamfobisi virüs gibi yayılıyor. İslamfobisine de cesurca karşı çıkabilmeliyiz. Biz farklı kültür kökenli müzisyenlerin biraraya geldiği bir grup olarak, yine farklı kültürden çocuklara yönelik müzik çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca bütün sanatsal etkinliklerimizde ‘para’dan daha çok, birlik ve beraberliği pekiştirmeyi misyon ediniyoruz…”

MOSTART’A ÖVGÜ…

Quamanto’nun İngiliz kökenli üyesi Rachel Pantin de grubun 1983’den bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, grubun dünyanın pek çok yerinde festivallerde yer aldığını söyledi.

Pantin, Art Council’in desteği ile çocuklara müzik eğitimi hizmeti de verdiklerini vurgulayarak, çalışmalarını Türkçe ve Kürtçe konuşan topluma da yaymak istediklerini aktardı.
MostArt’ın toplum için önemli bir işlev yerine getirdiğini belirten Pantin, “MostArt’ı toplumunuza uzanan bir köprü olarak görüyoruz. MostArt’ın geçen yıl tek başına başardığı ArtWalk Festivali organizasyonunda bu yıl biz de yer alacağız” dedi.

“BEĞENİLER GRUP”

MostArt yöneticisi Erdoğan Güccük de, Quamanto’nun MostArt’da her cumartesi akşamı sahne aldığını belirterek, “Latin Amerika’dan başlayıp diğer kültürleri de içine alarak esen bu Quamanto rüzgarı büyük beğeni topluyor” dedi.

Erdoğan bu yıl ki ArtWalk Festivali’nin Mayıs ayında organize edeceklerini belirterek, “Bu yıl 3 gün boyu sürecek festivali geçen yılın da deneyimiyle gercekleştireceğiz. Şiir ve tiyatro gibi sanatın diğer dallarını da festival kapsamına alacağız. Yalnızca müzikte 10’dan fazla grup sanatseverlerle buluşacak” diye konuştu.

Amaçlarını “Kültürler arası birlik, beraberlik ve dostluğu pekiştirmek” diye açıklayan Erdoğan şunları söyledi:

“Hackney çok zengin bir kültürel mozayiğe sahip. Ne yazık ki bu zenginlik içinde yoksulluk yaşıyoruz. Örneğin içiçe yaşadığımız Ortadoks Yahudiler, ‘ne yer ne içer, nasıl yaşar, gündemleri nedir’ bilmiyoruz. Eğer birbirimizi tanır ve iletişime geçersek ıkçılık ve ayrımcılık gibi yapay düşmanlıkların da önüne geçebiliriz. Biz bunu her kültürden katılan sanatçılarla, sanatla başarmak istiyoruz. Bizim toplumuzdan da bu gönüllülük bazındaki sosyal çalışmalarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Daha iyi bir dünyayı hep birlikte kurabiliriz…”

FOTOĞRAF: MostArt’ta cumartesi akşamları sahne alan Quamanto orkestrasından Rachel Pantin ve Mauricio Venegas-Astargo ile Erdoğan Güccük

853140cookie-checkFarklı kültürleri birbirine “Sol anahtarı”yla bağlayacaklar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.