“Fatura yoksullara çıktı”

Gazete, Maliye Bakanı’nın “ülkeyi iflasın eşiğinden kurtaracak ” dediği önlemler kapsamında sosyal yardımlarda ciddi oranda kesintiye gidileceğini belirtiyor.

The Guardian, “Osborne’un kumarı, kesintiler nedeniyle yaklaşık 500 bin kamu çalışanının işini kaybetmesiyle doğacak boşluğu özel sektör ve ihracatın kapatacağı varsayımına dayanıyor” diye yazdı.

FT: BU BİR KUMAR

The Financial Times gazetesi de Maliye Bakanı’nın 1920’li yıllardan sonraki en ağır kemer sıkma programı olarak nitelenen önlemler için “kumar” ifadesini kullandı. “Osborne, bilinmeyene doğru ilerliyor” diyen gazete şöyle devam etti:

“Selefinden, gelişmiş ülkeler arasındaki en büyük bütçe açığını devralan Maliye Bakanı, savaş sonrası dönemin en agresif mali konsolidasyonuna girişti. Tüm dünyada siyasetçiler ve ekonomistler, İngiltere’nin bu zorlu deneyini izliyor.”

MUHALEFETİN TEPKİSİ

Eski İşçi Partili Maliye Bakanı Alistair Darling de, The Financial Times’a demecinde, “Muhafazakarlar, zorunluluk aldı altında ideolojilerini dayatıyorlar” diyerek pakete tepki gösterdi.

İşçi Partisi’nin gölge maliye bakanı Alan Johnson da “Koalisyon hükümetinin kendi hesapları, bütçe açığının kapanmasında en fazla katkıyı toplumun en yoksul kesimlerinin yapacağını gösteriyor” dedi.

“BAŞARILI OLUR MU?”

Financial Times yazarlarından Martin Wolf ise kemer sıkma programı için şunları yazdı:

“Bu büyük bir politika başarısı da olabilir, 1930’lardan sonraki en büyük mali fiyasko da. En olası senaryo, ikisinin arasının bir şey olması. Bunu zaman gösterecek. Mesele, kesinti yapıp yapmama değil. Ülke, artık sanılandan daha yoksul. Bütçe açığının nasıl ve hangi hızda kapatılması konusunda bir tercih yapılması gerekiyordu. Hükümet tercihini yaptı. Artık hem hükümet, hem de ülke bunun sonuçlarını kabullenmek zorunda.”

“SİYASİ DARBE”

The Guardian yazarı Seamus Milne ise, muhafazakar ve liberal demorkatların oluşturduğu koalisyon hükümetinin, bu kesintiler için halktan yetki almadıklarını savunarak “Bu bir tür siyasi darbe” yorumunu yaptı.

The Daily Telegraph kesintilerin orta sınıfa darbe indireceğini belirtirken, “Kemerlerini bağla İngiltere” manşetiyle çıkan The Independent ise sosyal yardımlarda yapılacak kesintilerin hükümetin adil olma iddiasına gölge düşürdüğünü savundu.

834300cookie-check“Fatura yoksullara çıktı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.