Faturayı maliye bakanına kesti

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden aldı, yerine eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ı atadı. Truss ayrıca piyasalara güven vermek için hükümetinin ekonomi stratejisinde önemli bir değişikliğe gitti ve kurumlar vergisindeki artışın geçerli olmasına karar verdiğini söyledi. İngiltere hükümeti böylece 18 milyar sterlin daha vergi toplamayı hedefliyor.

Liz Truss bugün düzenlediği basın toplantısında, İngiltere ekonomisini büyütmek istediğini, ülkenin potansiyelinin iyi kullanılamadığını söyledi.

“İnsanların iyi işler bulabileceği bir ülke; düşük vergili, yüksek oranda büyüyen bir ekonomi istiyorum” diyen Truss, mali disiplin konusunda piyasalara güven vermek istediklerini vurguladı.

Kwasi Kwarteng’in 23 Eylül’de açıkladığı, borçlarla fonlanacak 45 milyar dolarlık vergi kesintisi öngören ekonomi paketi piyasalarda kaos yaşanmış, İngiliz Sterlini Amerikan Doları karşısında 1,03’le tarihin en düşük seviyesine gerilemiş ve İngiltere Merkez Bankası piyasalara müdahale etmişti.

Kwarteng, tepkiler üzerine en yüksek gelir grubunun vergi dilimini yüzde 45’ten yüzde 40’a çekmekten vazgeçmişti.

Başbakan Truss, bugünkü basın toplantısında gazetecilerin, istifa edip etmeyeceğiyle ilgili soruları sonrası ise görevini sürdürmekte kararlı olduğunu vurguladı.

Truss, görevinin “ekonomide istikrarı temin etmek ve sürdürebilir bir büyüme sağlamak” olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Kwasi Kwarteng’i Maliye Bakanı olarak kaybetmekten “çok üzgün” olduğunu belirten Truss, Kwarteng için “harika bir dost” dedi.

2639830cookie-checkFaturayı maliye bakanına kesti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.