FED’den sürpriz destek

Bu karar ABD borsalarına alım getirirken, içeride doları 1.68 TL sınırına kadar indirdi.

FED’in iki günlük faiz toplantısından sürpriz bir karar çıktı. ABD ekonomisini resesyondan çıkarmak isteyen FED, 40 yıl aradan sonra ilk kez Hazine bonosu almaya karar verdi.

FED bu kapsamda 300 milyar dolara kadar Hazine bonosu alacak. FED, Hazine bonosunun yanında 850 milyar dolara kadar da mortgage tahvili alacak.

PİYASAYI COŞTURDU

FED’in bu bekleneyen hamlesi piyasalarda da olumlu yankı buldu. 

ABD borsaları yükselişe geçerken Dow Jones günü yüzde 1.2, S&P ve Nasdaq da yüzde 2’şer artışla noktaladı. Borsalardaki yükselişte Citigroup’un yüzde 23’lük, Bank of America’nın da yüzde 22’lik primi dikkat çekti. 

Dow Jones bu yükselişle birlikte 9 Mart’taki dibinden bu yana yüzde 14 değer kazanmış oldu. 

Öte yandan Fed’in kredi piyasasını canlandırmaya yönelik hamlesi 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilerinde de 1987 yılından bu yana görülen en büyük günlük düşüşe neden oldu. 10 yıllık tahvil faizi yarım puan gerileyerek yüzde 2.52’ye indi, 30 yıl vadeli mortgage kredilerinin oranları da rekor seviyede geriledi.

İÇERİDE DOLAR GERİLİYOR

FED’in kararıyla birlikte oluşan olumlu hava, doları da aşağıya çekiyor. Dolar euro karşısında hızla gerilerken 1.35 seviyesine kadar indi. Euro/dolar paritesi dün sabah 1.30 civarında güne başlamıştı. Böylece 24 saat içerisinde euro dolara karşı yüzde 4’e yakın değer kazanmış oldu. 

Dolar içeride de TL karşısında geriliyor. Dün 1.72 TL sınırına çıkan dolar, gece uluslararası işlemlerde 1.67’ye kadar geriledi. Dolar sabah saatlerinde Kapalıçarşı’da 1.6950 TL’den güne başladı, arkasından gelen satışlarla 1.6825 TL’ye jkadar geriledi.

İMKB GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Piyasalardaki iyimser hava, İMKB’nin de güne yükselişle başlamasını sağladı. Borsa, ilk işlemlerin ardından yüzde 0.80 artışla 23 bin 680 puana tırmandı. Faizler ise yüzde 14.06 ile Mayıs 2006’dan bu yana en düşük seviyelerini test ediyor.

1191600cookie-checkFED’den sürpriz destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.