“Festivali gelecek yıl da yapacağız”

FARUK ESKİOĞLU – Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin başkanı ve Kıbrıs Kültür ve Sanat Festivali Komitesi üyesi Niyazi Enver “Gelecek yıl da yine birlikte festival yapmaya karar verdik. Ayrıca yıl sonunda da ortak balo düzenleyeceğiz” dedi. Enver 10 Haziran’daki festivale 14 bin 370 katılım olduğunu belirterek, festivalin son derece başarılı geçtiğini söyledi.

“Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali”nin 10 Haziran’da Lee Valley Athletics Centre’de gerçekleşti. Konsey ile ortak festival çalışmaları anlaşmazlıkla sonlanınca “Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Şeyh Nazım Dergâhı, Londra Türk Masterleri, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu”nun oluşturduğu Kıbrıs Kültür ve Sanat Festivali Komitesi ayrı olarak festivali Konsey’den bir hafta önce 10 Haziran’da gerçekleştirmiş oldu.

Niyazi Enver ile festivalin başarısı ve geleceği ile sohbet ettik. Sorularımız ve Enver’in yanıtları şöyle:

– Komite’nin başkanı mıydınız?

– Hayır bizde başkanlık sistemi olmadı. 6 kuruluş temsilcisi eş başkan olarak bir ucundan tuttu bu işin. Çok kısa bir süre önce bir araya gelmemize karşın, çok uyumlu ve hadisesiz çalıştık. En büyük kazancımız atadığımız koordinatör Ahmet Havalı ve yanında deneyimli arkadaşımız Yaşar İsmailoğlu’nun olmasıydı sanırım. Sanki ilk kez festival yapmıyor gibi her şey düzenli gitti… Ahmet Havalı’nın eşi Hatice Hanım’ın da özverili katkılarını yadsıyamayız.

– Festival gönüllüleri ve sahneye çıkanlar için de aynı şeyleri söylüyor musunuz?

– Kesinlikle. Gönüllülerin hepsi istekli çalıştı. Bu da festivalin başarısına yansıdı. Kıbrıs’tan gelen sanatçılarımız da memnundu. Biz özellikle Kıbrıs ve Londra arasında kültürel ve sanatsa iletişimi güçlendirmek için KKTC’den çağırdığımız konuklarımız da çok başarılıydı. İçerik, katılım, sistem olarak başarılı bir festival oldu. Festival alanında yaşlı bir teyzenin boynuma sarılıp, “Yok kaybolasınız gelen sene. Bir daha isterek ha” demesi beni çok duygulandırdı.

“FESTİVALE 14.370 KATILIM OLDU”

– Festivalinde Londra’daki Kıbrıs sanat ve kültürünü yansıtan gösteriler sahnelenirken Kıbrıs otantik yemekleri de satıldı. Tezgahlardaki çok renklilikten memnun olmalısınız?

– Festivalde 60’dan fazla tezgâh vardı. Büyük firmalara vermedik. Evlerinde el işi yapan, yemek pişiren halk tezgâhlardaydı. Asıl hedefimizdi asimilasyona karşı korumamız gereken çocuklarımızdı… Bir ara binlerce çocuğu festival alanında gördüm. Bu açıdan da hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum.

– Katılım sayımız belli mi?

– Bildirilen rakamlara göre 14 bin 370’ti… Bu beklentimizin üstünde bir rakam oldu. Çünkü Ramazan ayına denk düştü. Gelecek sene daha uygun bir tarih belirleyeceğiz ve katılım rakamını da ikiye katlayacağız.

– Gelecek yıl festivali tekrarlayacağınızı mı anlamalıyım?

– Evet. Gelecek yıl da yine birlikte festival yapmaya karar verdik. Ayrıca yıl sonunda da ortak balo düzenleyeceğiz. Biz büyük bir aile olduk. Bütün saldırı ve suçlamalara kulak asmadan yolumuza devam ettik.

“TEK FESTİVALİ DESTEKLİYORUZ”

– Saldırı, suçlama derken?

– Örneğin Festivalimizin bilinçli olarak iptal edildiği haberi yayıldı. Barones Meral Ece bile “festival iptal edildi mi” diye Ertanç arkadaşımıza sorup geldi. Fakat bu saldırı ve suçlamalar amacına ulaşamadı. Biz de, halkımız da bunları ciddiye almadı.

– Festival’e eleştiri ya da “Festival’de şunları da yapsaydık” dediğiniz şeyler var mıydı?

– Kesinlikle olumsuz eleştiri yoktu. Ciddi bir aksaklık olmadı. Ufak tefek aksaklıkları hemen çözdük. Seneye sahnedeki akışı kesintisiz sağlamak için bazı önlemler alacağız. Festival’in yapısı korunarak yeni eklemelerle zenginleştireceğiz…

– Konsey’in 17 Haziran’daki festivaline katılacağınızı söylemiştiniz. Gidecek misiniz?

– Tabii. Biz sürekli festivallere katılma çağrısı yaptık. Biz asimilasyona karşı sanat ve kültür festivali yapıyoruz. Yapanı da destekliyoruz. Keşke mümkün olsa da beraber yapsaydık. Çünkü her ikimizin de toplam festival bütçesi neredeyse çeyrek milyona ulaşıyor. Bu bütçe ile asimilasyona karşı savaşta tek organizasyon düşünüldüğünde çok daha büyük başarılara birlikte imza atılabilirdi. Biz Kıbrıslı Türklerin tek festival yapmasını istiyoruz. Sebebi de bizim festivaller politik değil, kimlik ve varlık sorunu nedeniyle yapılıyor. Neden beraber yapmayalım ki?

2199780cookie-check“Festivali gelecek yıl da yapacağız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.