Festivaller haftası başladı…

Festivaller kendi coğrafyasından uzakta olanların, aynı kültürü paylaşanların biraraya geldiği önemli etkinlikler sayılır. Hani kendi kültürümüzü içinde yaşadığımız ülkeye de tanıtsak ve bu mozayikteki kendi rengimizi de aktarsak tadından yenmez ama bu festivallerde kendi kendimize gelin güvey oluyoruz. Hani bu bizden kaynaklanıyor desek yanlış olur, bizim dışımızdaki kültürlerin de payı var…

Bu yıl toplumdaki ilk festival geçen Mart’taki Newroz’du. Şimdi sırada 11. Alevi Festivali var. 29 Mayıs’ta kalabalık bir resepsiyonla açıldı. Paneller, sergi ve tiyatro derken sıra park şenliğine geldi. 2-3-4 Haziran günlerinde BAF yerleşkesinde yapılacak açık hava etkinliğinde otantik yiyecek ve kitap tezgahları yer alacak. Ayrıca konuşmaların yanı sıra “Manuş Baba, Umuda Haykırış, Metin Karataş, Ayfer Düzdaş, Suna Alan, Gani Pekşen, Nefes ve Umut Özkan sahne alacak. Kaçırmayın derim…

DAY MER Kültür ve Sanat Festivali de 12 Haziran – 3 Temmuz arasında gerçekleşecek. Toplumun en uzun soluklu ve kesintisiz festivali DAY MER Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yıl 33’üncüsü gerçekleşecek. Yılların deneyimini son festivale aktaracak olan DAY MER yönetimi, üyeleriyle işbölümü yaparak taslak programı çıkardı.

DAY MER’in 29 Mayıs’taki geleneksel aylık kahvaltısında konuşan yönetim kurulu üyesi Ceren Sağır, bu yılki festivalin 12 Haziran-3 Temmuz arasında her zaman olduğu gibi piknik ile başlayıp park şenliği ile biteceğini söyledi. Sağır, EMEP Başkanı Ercüment Akdeniz’in Türkiye gündemini anlatacağı panelin olacağını ve park şenliğinde de Gazapizim, Oğuz Aksaç, Odd Beats ve Lokantes’in sahne alacağını duyurdu.

DAY MER Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ben de “Toplumda Emek Mücadelesi” başlıklı panelde konuşacağım. Panel 17 Haziran Cuma günü de “22 Moorfield Road, N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER Tottenham) yapılacak panele siz de davetlisiniz. Özellikle emekçilerin bu panele ilgi göstermelerini istiyorum. Hani toplumun üzerine “ölü toprağı serpilmiş”, emek mücadelesinde “yaprak kımıldamıyor” görünse de, gerçekler hiç de öyle değil. Panelde anlatacağım.

Bu yıl Londra’da 19 Haziran’da “Kırkısraklılar Festivali – Avrupa” yapılacak. BAF yerleşkesinde saat 13-19 arasında gerçekleşecek festivalde Şıvan Perwer, Zeynep Bakşi, Kara Hasan, Özkan Orman ve Murat Celik sahne alacak. Bu festivalde de kitaplarımı tanıtacağım dostlar…

Pir Sultan Kültür Merkezi de 2’nci Kültür ve Sanat Festivali’ni 9-10 Temmuz günlerinde saat 12-19 arasında “Adalet İstiyoruz” şiarıyla BAF yerleşkesinde yapacak. Festivalde Grup Yorum, Hüseyin Turan, Hilmi Yarayıcı, Barış Güney, Reşo Zelal, Memhet Esatoğlu, Ersan Küçük ve Gülseven Medar sahnede olacak.

GİK DER’in 13’üncü Kültür ve Sanat Park Feskivali de 10 Temmuz’da her zaman olduğu gibi Edmonton’daki Pymmes Park’ta gerçekleşecek. Festivalde İlkay Akkaya, Pınar Aydınlar, Serhado, Rengin Kadın Korosu, Marine Store Dealer, Grup Seyran ve Dilan Davul Zurna sahne alacak…

Kıbrıslı toplumda 10 derneği çatısında toplayan NOTCO bu yaz olmasa da 2023’te Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali gerçekleştirecek. Kıbrıslı toplumda muhafazakar derneklerin çatı örgütü Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi de bu yıl festival yapmayacak. Oysa bu iki oluşum geçmişte rekabet içindeydi. Kıbrıs festivalini organize eden kurumlar, özellikle çocuklarının asimile olmaması ve kendi kültürlerini tanıması için bu tür etkinliklere önem veriyor.

Süleymaniye Kültür Merkezi’nin geleneksel olarak her yazın Clissold Park’ta yaptığı devlet destekli Anadolu Kültür Festivali de mehteriyle yağlı güreşiyle ilginç görüntülere sahne oluyordu. Bu yıl park festivalinin yerine 16-17 Temmuz’da “Laburnum Street Food Fair” düzenleyeceklerini öğrendim. Bu festivale THY başta olmak üzere Türkiye’nin ciddi kurumları destek oluyordu. Ben diyeyim “Türkiye’de paralar suyunu çekti”, siz deyin “AKP ile Süleymancıların arası tuzlu ondandır…”

AKP iktidarı 2 Haziran 2014’de ciddi bir bütçeyle Trafalgar Meydanı’nda Türk Günü organize etmişti. Bu festivalin arkası gelmedi.

Ben festivalleri çocukluğumdaki bayram yerlerini sevdiğim gibi seviyorum. Eski dostları bu festivallerde görme şansım oluyor. Festivallerde görüşmek üzere dostlar.

2612360cookie-checkFestivaller haftası başladı…
Önceki haberBakan Soylu valilik bürokratlarının lüks araba sevdasına ne yanıt verecek?
Sonraki haberDünya çevre günü gününün hatırlattığı dogal ‘sınırlar’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.