Festivaller yine yapılacak…

FARUK ESKİOĞLU / LONDRA  – DAY MER Yönetim Kurulu Üyesi Arif Bektaş, Britanya Alevi Federasyonu Başkanı (BAF) İsrafil Erbil ve İAKM-Cemevi Başkanı Zeynel Akdoğan bu yıl da festivallerin başka formatta da olsa yapılacağını söylediler. Bektaş, Erbil ve Akdoğan Euro Genç Tv’den Gül Deniz’in sorularını yanıtladı.

Londra’da 9 Haziran günü zoom ile gerçekleşen programa mesaj gönderen siyah toplum üyesi Yazar Ertanç Hidayettin de siyahlardan söz ederken “siyahi” kelimesinin kullanılmamasını istedi.

BEKTAŞ: 31’NCİ FESTİVALİMİZ ONLINE FAKAT EKSİKSİZ OLACAK

Daymer Yönetim Kurulu Üyesi Arif Bektaş, soru üzerine DAY MER Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yıl 31’inci kez eksiksiz fakat online üzerinden yapılacağını söyledi.
Toplumun en köklü festivalinin 30 yıldaki birikimlerinin de online festivale yansıtılacağını vurgulayan Bektaş, “18 Haziran’da resepsiyonla başlayacak olan festivalimiz 5 Temmuz’da Park Şenliği ile bitecek. Geçmişte olduğu gibi konuşmalardan tiyatro oyunlarına, sergilerden çocuk festivaline 8 etkinlik eksiksiz olarak yapılacaktır” diye konuştu.

Bektaş salgın konusundaki soruyu yanıtlarken de “sürü bağışıklığı” politikasını ortaya atan Başbakan Boris Johnson’un “halkı nasıl gördüğünü gösteriyor” dedi. Salgında kapitalistler ve halkların kaşı karşıya geldiğini vurgulayan Bektaş, kapitalizmin ekonominin üzerinde yük gördüğü yaşlıları gözden çıkardığını öne sürdü.

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi olayında Trump’ın olayı kınamadan kaçındığını belirten Bektaş, Bristol’deki ırkçılık karşıtı protestoda köle tüccarının heykeli yıkılıp limana atılmasını da “iyi bir eylem” olarak niteledi.

Bektaş, İngiltere’de son 30 yılda polis tarafından öldürülen 1700 kişinin dosyasının kapatılmasını kurumsal ırkçılığa bağlayarak, “Irkçılık, sistemlerin özellikle ekonomik bunalım ve salgın gibi kriz günlerinde halkı birbiriyle karşı karşıya getirme yöntemi de aynı zamanda” dedi.

Salgında hükümetin ücret desteğine karşın toplu işten çıkarılma olayını da Bektaş, “kapitalizmin açgözlülükle salgını fırsata çevirme çabası” olarak değerlendirdi.

AKDOĞAN: FESTİVALİN BİÇİMİNİ TARTIŞIYORUZ

İAKM-Cemevi Başkanı Zeynel Akdoğan da, soru üzerine bu yıl Alevi Kültür Festivali’nin toplumun tatile gidemediği için Temmuz ortalarında gerçekleşeceğini söyledi. Festivalin katılımcıları salgından koruyacak bir şekilde nasıl yapılacağının yönetim kurulunca henüz tartışıldığını vurgulayan Akdoğan, “online festival”in de gündemlerinde olduğunu ve DAY MER’in de deneyimlerini önemsediklerini belirtti.

Zeynel Akdoğan, soru üzerine hükümetin gereken önlemleri zamanında alamadığı için ölüm sayısının arttığını belirterek bakımevlerinde ölümler ile yalnız ölen yaşlıları örnek gösterdi.

Başbakan Boris Johnson’un ABD Başbakanı Donald Trump’tan farklı bir çizgi izlemediğini öne süren Akdoğan ırkçılık protestoları konusunda da İngilizlerin sömürge tarihine rağmen günümüz demokrasisinde ırkçılığın İngiltere’de suç olduğunu söyledi. Akdoğan, Türkiye’de dilini ne inancını yaşayamayan halkın henüz çocuk yaşlarında ırkçılıkla tanıştığını vurgulayarak, ırkçılığı yaşayan bir toplum olarak dünyadaki ırkçılığın her türüne en çok bizim tavır almamız gerekir” dedi.

Soru üzerine salgında toplu işten çıkarılma olayını eleştiren Akdoğan, işsiizliğin halkı daha da yoksullaştıracağını belirtti.

ERBİL: BAF YERLEŞKESİNDE OLABİLİR

BAF Başkanı İsrafil Erbil, soru üzerine BAF’ın geniş bir yerleşkesinin bulunduğunu belirterek Alevi Kültür Festivali’nin salgına rağmen sosyal mesafeli ve korunaklı yapılmasına olanak vereceğini bunun için de özel bir izne gerel olmadığını söyledi.

İsrafil Erbil, salgının kökeninde kapitalizmin açgözlülüğünün yattığını belirterek halkın çıkarlarını savunan toplumsal bir zincire ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Virüsün ortaya çıkmasındaki komplo teoriler üzerine de Erbil “ABD’de İkiz Kuleleri vuranlar böyle bir salgını da yaratabilirler” diye kuşkularını dile getirdi.

Erbil ırkçılığın da bir salgın ve tehlikeli olduğunu belirterek kapitalizmin eğitim sistemiyle çocukları ırkçı ve yabancı düşmanı olarak kodlayarak kendini korumaya çalıştığını belirtti. ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin bir ilk olmadığını ve bütün dünyada benzer olayların yaşandığını anlatan Erbil, salgında artan ırkçılığa karşı göçmenlerin birlik ve dayanışma ruhu içinde duyarlılık göstermesini istedi.

Erbil “Irkçılıktan çok çekmiş Alevi toplumunun bir üyesi olarak ’72 millete bir nazarla bakan’ bir kültürden geliyoruz. İnanç ayrımcılığı da ırkçılığın bir türüdür” diye devam etti.

2424020cookie-checkFestivaller yine yapılacak…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.