Fetullahçılar İngiltere ADD’yi dava ediyor

İADD, Gülen konferansları öncesinde basına ve konferans katılımcılarına gönderdiği İngilizce ve Türkçe e-posta mesajlarında Fetullah Gülen aleyhinde Türkiye basınında çıkan yazılar aktarılarak konferansların protesto edilmesi istenmişti.


İngiltere’deki 10 dernek* adına gönderilen mesajlarda Türkiye’deki bazı faili mechul cinayetlerde Fetullah cemaati adres olarak gösteriyordu.


İADD’den edinilen bilgiye göre mesajların gönderilmesinden hemen sonra Dialogue Society’nin avukatları İADD’ye gönderdikleri mektupta iddiaların 29 Ekim gününe kadar kanıtlanmaması durumunda yargıya başvurarak hakaret davası açılacağını belirtti.


Konferans sırasında Açık Gazete’nin sorularını yanıtlayan konferans organizatörü Dr. İhsan Yılmaz, e-posta protestolara karşı şunları söyledi:


“Bu tepkiler bir açıdan üzücü. Bizim Türk insanını böyle biraz yanlış tanıtıyor. Yani ‘Bu kadar bilgisiz cahil olabilir mi insanlar’ diye tanıtıyor. Bu açıdan üzülüyorum. Fakat bizim konferans organizetörü perspektifinden baktığımdan sevindirici. Şöyle ki bizim konferansın ana temalarından biri de bu. Zaten Türkiye’de bir çatışma var. Türkiye monolotik değil. Batıya monolotik bir yapı olarak anlatıldı. Halbükü çok zengin çoğulculuğun örneklerinin verildiği bir ülke. Orada farklı farklı ideolojiler ve hayat tarzları var. Herkes birbirine saygı içerisinde yaşıyor. Dolayısıyla Türkiye’de bu sesler de var. Bu konferansta bunlardan bahsedecektik zaten. Dolayısıyla bu e-mailler bizim için bir araştırma konusu olmuş oldu. Editör ve konuşmacılarımızın hepsine bu mailleri ‘belki ulaşmamıştır diye’ yolladım. Mesajların içeriğine bakınca üzücü tabii. 30 tane faili mechul cinayete gitmiş Abdi İpekçi’den Gün Sazak’a kadar listelemişler. Hrant Dink’in de adı vardı. Oysa Hrant Dink Abant Platformlarının daimi katılımcısıydı. Gülen Hareketi ‘onlarla oturup kalkıyor’ diye suçlanan bir hareket… Çocukca şeyler bunlar… Üzücü tabii… Keşke daha ciddi işlerle uğraşsalar, reaksiyonerliği bırakıp da aksiyoner olsalar biraz da ümit ediyorum…”


Konferansta konuşmacılar arasında yer alan Westminister eski Belediye Başkanı Harvey Marshall da kendisene gelen protesto e-postaları dikkate almadığını belirterek, “Burası açık bir toplum. Herkes kendi görüşünü savurmakta özgür. Fetullah Gülen eğitim konusunda ciddi yatırımlar yapıyor ve kimseyi de tehdit etmiyor” dedi.


___________


* İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Anadolu Kültür Merkezi, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Britanya Türk Kadınları Derneği, Mustafa Kemal Derneği, Pekünlüler Derneği, Reform 2000 Partisi, Türk Öğretmenler Derneği, Türk Yaşlılar Derneği

806490cookie-checkFetullahçılar İngiltere ADD’yi dava ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.