Üç fidan Hıdrellez’le buluştu

6 Mayıs’ta tüm Türkiye’yi kucaklayan Hıdrellez coşkusu, Antalya’yı da sardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren kentin değişik semtlerinde kutlanan Hıdrellez, Konyaaltı sahilinde anlamlı görüntüler yarattı.

DENİZ VE ARKADAŞLARI İÇİN KADINLAR DUA ETTİ

Gün doğumunda Konyaaltı sahiline gelen Antalyalı kadınlar çakıl taşlarıyla kumsala dileklerini resmederek dualar ettiler. Sahili dolduran yüzlerce kadının arasında bulunan bir grup ise 40 yıl önce 6 Mayıs’ta idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı Hıdrellez coşkusuyla birleştirerek andılar. Deniz ve arkadaşları için dua eden kadınlar, ardından üç fidanı simgeleyen kırmızı gülleri Akdeniz’in sularına bıraktılar. Kadınların geçtiğimiz yıllarda da aynı biçimde Deniz ve arkadaşlarını andığı öğrenildi.

TOPLUMSAL VİCDAN KOLAY UNUTMUYOR

Akdeniz ülkelerinin yanısra Doğu toplumlarında da yazın gelişini ve doğanın yeniden dirilişini simgeleyen bir inanç olarak çeşitli biçimlerde kutlanan Hıdrellez’in,şifa, bolluk ve bereket getirdiğine inalılıyor. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hiç bir organizasyon olmadan kendiliğinden binlerce yıllık bir gelenek olan Hıdrellez’de halkla buluşması toplumsal vicdanın yaşananları kolay unutmadığının bir göstergesi.

1539110cookie-checkÜç fidan Hıdrellez’le buluştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.