‘Bu fidanlar kurumadı, renk değiştirip sarardı!’

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, kurutulan binlerce fidan için bu açıklamayı yaptı…

Isparta’da ağaçlandırma sahasına dikilmek üzere araziye getirilen binlerce fidanın ilgisizlik yüzünden kurumasıyla ilgili haberimizin ardından bir açıklama yapan Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, “yapraklı bu fidanlar kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sarardığı için kurumuş gibi görünmektedir. İlkbahar ayı ile birlikte vejetasyon mevsimi başladığında resimdeki yapraklı fidanlar tekrar yeşil rengine kavuşarak doğadaki yerini alacaktır” ifadelerine yer verdi.

 
Isparta şehir merkezini de kapsayan kıraç arazide erozyon kontrolü amacıyla dikilmek için sahaya getirilen binlerce sedir, ardıç ve çam gibi ağaç türlerini de barındıran fidanın ilgisizlik yüzünden kurumasıyla ilgili haberimizin ardından çalışmayı yürüten Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama geldi.
Yapraklı bu fidanlar (!) kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sararmış...
Yapraklı bu fidanlar (!) kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sararmış…
FİDANLAR EROZYON KONTROLÜ İÇİN SAHAYA DİKİLECEKTİ
Isparta kent merkezi ve Yakaören köyünü kapsayan 335 hektarlık arazide erozyon kontrolü çalışması için saha hazırlıklarının tamamlandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yapılan arazi hazırlıkları sonrasında sahaya dikilmek üzere yaklaşık, 110.000 tüplü ardıç fidanı, 20.000 tüplü sedir fidanı olmak üzere toplam 130.000 adet ibreli ve 10.000 tüplü yabanıl meyveli  ( Alıç, Erik, Zerdali, Kuş Kirazı vb. yapraklı ) fidan türleri dikilmek üzere saha kenarına nakli yapılarak, 26.10.2016 tarihinde dikim çalışmalarına başlanmıştır.
 
‘FİDANLARIN SULANMASINA İHTİYAÇ YOKTUR’
Vejetasyon mevsimi bittiğinden, fidanların büyümesi durduğundan, su ihtiyacı olmadığı için sahaya nakli yapılan fidanların sulanmasına da ihtiyaç yoktur. Söz konusu haberde bahsedilen ve dikilmek üzere sahaya getirilen tüm tüplü fidanların tutma başarısını arttırmak için arazözlerimizle dikim yapılmadan önce sulama işlemi yapılmaktadır.

‘BU FİDANLAR KURUMADI, RENK DEĞİŞTİRİP SARARDI’ 
İbreli türler her dem yeşil olduğu için yapraklarını dökmez ve sararmazlar. Bu nedenle yılın her ayında yeşil görünürler. Ancak resimde kurumuş, sararmış gibi gösterilen fidanlar, yabanıl meyve diye isimlendirilen ve yaban hayvanlarının beslenebilmeleri için sahaya dikmeyi planladığımız yapraklı fidanlardır. Bu fidanlar yapraklı türlerdir. Yapraklı fidanlar vejetasyon dönemi dışında, mevsim itibari ile özellikle soğuk havalar nedeniyle yaprakları sararır ve dökülür. Fotoğraflardan’da görüleceği üzere yapraklı bu fidanlar kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sarardığı için kurumuş gibi görünmektedir. İlkbahar ayı ile birlikte vejetasyon mevsimi başladığında resimdeki yapraklı fidanlar tekrar yeşil rengine kavuşarak doğadaki yerini alacaktır.”
9 Ek
2024860cookie-check‘Bu fidanlar kurumadı, renk değiştirip sarardı!’
Önceki haberÇAP yeni dönem çalışmalarına başladı
Sonraki haberCHP İngiltere’den Büyükelçilik’e siyah çelenk
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.