Filistinli tutsaklar ölüm orucunu sürdürüyor

Observer gazetesi başyazısında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsakların ölüm orucunu değerlendirdiği yazısında özetle şöyle diyor:

“İsrail’in ‘idari gözetim’ politikasını politikasını protesto için açlık grevi başlatan yaklaşık 1600 tutsaktan altısının ölümün eşiğinde olduğunun açıklanmasının İsrail ve çıkmazdaki Ortadoğu barış süreci için önemli sonuçları olabilir. Gizli istihbarata dayanarak suçlu olduğu zannıyla bir kişinin uzun süre, hakkında dava açılmaksızın gözetim altında tutulmasına karşı çıkılmalıdır.

Bu uygulamanın kaynağı olan istihbarat servislerinin iddialarının doğruluğu Guantanamo, İngiltere ve İsrail’de yeterince sınanamamıştır. İlk olarak İngiliz manda döneminde Birleşik Kurallık tarafından uygulanan idari gözetim İsrail demokrasisinde bir lekedir. İsrail bu uygulama kapsamında tutsakların gözetim süresini, haklarında hiçbir suçlama getirmeksizin altışar aylık dönemlerle uzatabiliyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri haklıdır. İsrail bu insanlık dışı uygulamayla gözetim altında tuttuğu kişileri yam hemen serbest bırakmalı ya da yargılamalıdır.”

1342630cookie-checkFilistinli tutsaklar ölüm orucunu sürdürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.