‘Fin önerisinin ileri götürülme şansı yok’

Cumhurbaşkanı Talat, AB’nin Kıbrıs Rum tarafının kaygılarını dikkate alarak hareket ettiğini, bunun da Rumların BM değil AB sürecini öne çıkarmasına neden olduğunu, kendilerini bunu kabul edilemeyeceğini vurguladı.


Talat, AB’ye Rum tarafını BM sürecine dönmesini zorlayacak adım atması çağrısı yaparak, Türkiye’nin hava ve deniz limanlarını açmasının hukuki bir zorunluluk olmadığını, ek protokolde böyle bir yükümlülüğün yer almadığını söyledi.


Talat, hukuki yükümlülükler kadar verilen siyasi sözlerin de önem taşıdığının altını çizerek, “hukuk verilen sözden daha üstün değildir” dedi. Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la bir görüşme daha yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Talat, muhalefet partilerinin meclise girmemesi durumu sonucu yaşananları ise “vahim bir durum” şeklinde yorumladı.


TALAT: ŞANSI YOK


Talat, “Finlandiya önerileri ile ilgili daha ‘bitmedi’ diyor ancak bana sorarsanız bu önerilerin ne yöntemsel ne de planın içeriği olarak yürüme şansı var. Çünkü öneriler baştan itibaren dengesiz doğdu. Daha da önemlisi usul olarak çok yanlış bir şekilde geliştirildi. Usul doğru olsaydı bir şans olabilirdi ama olmadı” dedi.


Bütünlüklü çözümün parçası olan unsurları, bütünlüklü çözümün parçası olmayan unsurlarla karşılaştırılarak gündeme getirlmesinin doğru bir yöntem olmadığının da altını çizen Cumhurbaşkanı, “Bütünlüklü çözümün parçalarını bir öneri paketinin içerisine koyarsanız, bütünlük çözümün bizim lehimize olan parçalarını da bunun içine koymanız lazım. Yani biz toprak verceğiz karşılığında devletteki payımızı alacağız. Eğer biz Maraş’ı vereceksek karşılığında devletteki payımızın birşeyini almamız lazım. Mesela dış temsiliyet gibi” diye konuştu.


RUM BASINI: FİN ÖNERİSİ MASADA


Öte yandan Güney’deki ulusal basını tarafından AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın, “kapalı Maraş’ın sivil kullanım alanı (civilian use area) şeklinde nitelenerek, ara bölgeye katıldığı, sakinlerinin geri döndüğü ve bölgenin de BM himayesi altında ara bölge olarak görüldüğü” bir senaryo üzerinde çalıştığı iddia edildi.


GİZLİ TOPLANTI


Rum basınına göre, Fin Formülü’nü ileri götürmeyi amaçlayan AB Dönem Başkanlığı; KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs ile geçen hafta sonu için planladığı toplantının gerçekleştirilememesinin ardından, Helsinki’de Finlandiya Dönem Başkanlığı, Avrupa Komisyonu ve BM’nin katılımıyla gizli bir toplantı yaptı.


Fileleftheros gazetesinin “Maraş ile ilgili gizli toplantı” başlığıyla verdiği haberde, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Güney Kıbrıs Büyükelçisi Risto Piipponen, AB Komisyonu temsilcisi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Michael Möller’in iki danışmanı ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) subaylarının hafta sonu bir araya gelerek, plan üzerinde çalıştığı iddia edildi.

694090cookie-check‘Fin önerisinin ileri götürülme şansı yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.