Finans kuruluşları Aborjinler’i soyuyor

‘Büyük şirket suçlarını inceleme kurumu The Australian Securities and Investment Commission (ASIC), aralarında Commonwealth Bankası’nın da bulunduğu bazı büyük finansman kuruluşlarının haftalık geliri 200 Dolar olan yoksul Cape York Aborjinlerine, 30 bin Dolar’lık “araba kredisi” verdikleri iddialarını araştırıyor. 

ASIC, bölgede yaşayan yoksul 50 kişinin kredi kullanarak 30 bin Dolar’lık yeni  4WD satın almaları üzerine yapılan şikayetlerden sonra harekete geçti. Commonwealth Bank’ta benzer şikayetler üzerine kendi içinde soruşturma başlattı.  

Merkezi Sydney’de bulunan United Financial Services (UFS), bu tür kredi satışlarından 500-600 Dolar komisyon alıyor. Satılan kredilerin geri ödeme taksidi aylık 500 Dolar’ı buluyor ve bu krediyi kullanan Aborjinleri gelirlerinin geri kalan kısmı olan haftalık 80 Dolar ile yaşamaya zorluyor. Çektikleri kredinin taksitlerini ödeyemeyen birçok Aborjin’in ailelerini besleyebilmek için yiyecek yardımı yapan kuruluşlara başvurmaya başladıklartı belirlendi.

“OTOMOBİL VAR AMA BENZİN YOK”

Cape York’un Pormpuraaw yerleşim bölgesinde yaşayan Aborjinlerin, kredi anlaşmalarından en kötü etkilenen toplum olduğu daha önceki araştırmalarda saptanmıştı. Belediye, aldıkları krediyi geri ödeme güçlüğü çeken ailelere yardım ediyor. Çektikleri krediyle 4WD alan pek çok Aborjin ailenin, bakım ve benzin parası bulamadığı için arabalarını kullanmadıkları biliniyor.  

UFS Genel Müdürü Brad Dale, kredi alan kişinin borcunu ödeme kapasitesine sahip olup olmadığının kararının, satışı gerçekleştiren acentanın sorumluluğu olduğunu söyledi.

Cape York Aborjinlerini de temsil eden İşçi Partisi Federal Milletvekili Jason O’Brien, bölgedeki yoksul Aborjinlere pahalı araba kredisi satan bankaları suçladı. Jason O’Brien, “Ülkenin en güçlü finansman kuruluşları, gözlerine en savunmasız insanları kestirdiler. Yaptıkları ahlak dışıdır” dedi. Jason O’Brien, kredi alanların çoğunun, attıkları imza ile ne gibi bir yükümlülük altına girdiğinin farkında olmadıklarını da dile getirdi.

1992 yılında Kuzey Queensland’daki Aborjinlere pahalı hayat sigortaları satan Colonial Mutual, yapılan soruşturma sonunda Aborjinlere 1.5milyon Dolar tazminat ödemeye zorlanmıştı. Şirket, kendisine bağlı bir acentanın, ne satın aldığını anlamayan çok sayıda Aborjin’e kaza sigortası sattığı ve yatırım yaptırdığını kabul etti.

Öte yandan Avustralya’da Ağustos ayı otomobil satışlarında yaşanan düşmenin yükselen benzin fiyatlarına bağlandı…

1115040cookie-checkFinans kuruluşları Aborjinler’i soyuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.