‘Finlandiya’nın AB’ye katkısı büyük olacak’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazeteleri Avusturya’dan AB dönem başkanlığını devralan Finlandiya’nın AB’ye olumlu katkısı olabileceği ortak görüşünde birleşti…

The Guardian başyazısında, Türkiye’nin sorunlarının Finlandiya’nın başını ağrıtmaya aday olduğunu vurgulayarak AB’ye yapabileceği üç temel katkıyı şöyle sıraladı:

“Finlandiya’nın gelenekleri şeffaflığa son derece bağlı olması, birliğin büyüsünden uzaklaşmış Avrupa vatandaşları ile AB kurumları arasındaki kopukluğu gidermenin önemli bir aracı olabilir. İkinci olarak Rekabet ve eğitime verilen öneme dayanan başarılı ekonomisi, performansı zayıflamış bazı Batı Avrupa ekonomilerine örnek olacaktır. Nokia’nın anavatanı olan bu ülke, yeni buluşlar ve cömert araştırma-geliştirme bütçeleri ile tanınıyor. Son olarak da coğrafi konumu ve tarihsel deneyimi, Moskova ile ilişkileri yürütme gibi zor bir görevin altından kalkabileceğini gösteriyor.”

“AB-RUSYA İLİŞKİLERİ İYİLEŞİR”

The Guardian’ın dile getirdiği bu son noktayı, The Times gazetesi biraz daha geniş ele aldı ve Finlandiya’nın, AB ile Rusya arasındaki buzları kırma görevini üstleneceğini öne sürdü.

“Finlandiya bu amaçla AB’ye bir çağrı yapacak ve Moskova’yı kredi, bilgi transferi ve daha yoğun siyasi diyalog ile kucaklamayı önerecek” diyen gazete şu yorumu yaptı:

“Finlandiya, İskandinav ülkeleri ile Rusya arasındaki ‘Kuzey Boyutu’ adlı oluşumu, AB’nin komşuları ile ilişkisinde bir model haline getirmek istiyor. Kremlin’e daha pragmatik bir şekilde yaklaşılmasını savunan Helsinki, örnek olarak Rusya’nın nükleer atıklarıyla, Baltık Denizi’ni temizlemesine yardımcı olmaktan bahsediyor. Finlandiya’ya göre bunlar, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’e demokrasi dersi vermekten daha etkili olacaktır. Ancak bu politikanın Polonya, Baltık ülkeleri ve Rusya’nın yörüngesinden yeni kurtulmuş ülkelerden destek görmesi zor. Finlandiya da bunun farkında. Umudu, AB’nin bölgesel bir strateji geliştirmesi gerektiğini savunan İspanya gibi güney ülkelerinden destek görmek…”

ÜLKENİN EN SEKSİ ERKEĞİ

The Times “Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Avrupa Anayasası tartışmasını da tekrar başlatmak istiyor” öngörüsünde bulunarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Anayasa’nın Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda reddedilmesi ardından başlayan ‘durup düşünme’ sürecinin biraz fazla uzadığı inancında. Bu nedenle de örnek olmak açısından, Anayasa’yı Finlandiya Parlamentosu’nun onayına sunacak.”

The Financial Times Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen’e, biraz daha geniş yer ayırdı. Gazetede alçak gönüllü bir lider olarak tanıtılan Vanhanen ile ilgili olarak eski bir gazeteci olduğu, kendi evini inşa ettiği, bahçe ile uğraşmaktan hoşlandığı, heavy metal dinlediği ve ülkesinde son derece popüler olduğu gibi bilgilere yer verilmiş.

Üstelik geçenlerde Finlandiya’daki bir dergi tarafından yapılan ankette de, ülkenin en seksi erkeği seçilmiş.

 

1131330cookie-check‘Finlandiya’nın AB’ye katkısı büyük olacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.