Fireweed, “Açık Mikrofon Kadın Platformu” ile ilk etkinliğini yaptı

Şiddet, yoksulluk, eşitsizlik ve ötekileştirme mağduru kadın ve çocukları desteklemek amacıyla “vakıf” olarak kurulan Fireweed (ateş çiçeği), ilk etkinliği “Açık Mikrofon Kadın Platformu”nu 7 Mart Cumartesi günü saat 15’te Fieldseat / Kit@apEvi’nde gerçekleşti.

Kalabalık bir katılımın olduğu “Açık Mikrofon Kadın Platformu”nda Fireweed’in kurucusu, Dicle Sevim Sertkaya, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün “emekçi” yanı ve mücadele tarihinin görmemezlikten gelinerek içinin boşatlıtıp, çiçek verme gününe indirgendiğini söyledi.

Etkinlikle ilgili “Herkesi, özellikle de kadınları duymak, dinlemek istediğimiz için adına ‘Açık mikrofon’ dedik” diyen Sertkaya, “Vakfın adını verdiğimiz ateş çiçeği orman yangınlarından umut ve direnci temsil edercesine kendi küllerinden çıkması beni etkiledi. Ateş Çiçeği, 1911’de New York’da ki fabrika yangınında yanarak ölen 146 kadın ve çocuk işçiler için de ilham kaynağı oldu” diye devam etti.

Sertkaya, Fireweed’in fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan kadın ve mağdur çocuklara el uzatmayı amaçlayacağını vurgulayarak, “Kadınların ekonomik bağımsızlığı bu açıdan çok önemlidir. Türkiye’de bir başarı hikayesi olarak gösterilen lavanta yetiştirilmesinin kardeş bir proje olarak kadınlar arasında yaygınlaştırılmasını hayata geçirmek istiyoruz.  Fireweed, İngiletre ve Türkiye’nin yanı sıra temsilcisi olduğu ülkelerde de vakıf olarak faaliyet gösterecektir” diye konuştu.

“Kadın hakları mücadelesi insan hakları mücadelesidir. Bu hepimizin sorunu, çözüm üretmek de hepimizin görevidir. Yardımınıza ihtiyacımız var. Siz olmadan başaramayız” diyen Sertkaya, topluma “Gönüllüler grubumuza ve mevcut projelerimize katılın. Kendi uzmanlık alanınızda projeler üretmemizi sağlayın. Ekonomik olarak katkı sunun lütfen. Daha fazla bilgi için iletişim bilgilerimiz şöyle: www.fireweed.org.uk, [email protected]” çağrısında bulundu.

“KOCAMIN UYGULADIĞI ŞİDDETİ AİLEMDEN SAKLADIM”

Katılımcılar arasındaki iki çocuklu bir anne de kocasının kendisine uyguladığı fiziksel ve psikolojik şiddeti yıllarca sakladığını belirterek şunları söyledi:

“Sonunda bütün tehditlere rağmen kendisini terk ederek, boşandım. Dünyaya yeniden gelmiş gibiyim. Yeniden kendi kişiliğimi kazandım. Benzer baskıların altındaki kadınlara sesleniyorum: Lütfen benim gibi yıllar boyu çekmeyin. Profesyonel yardım almaktan ve ilgili kurumlardan destek istemekten çekinmeyin! Gerekirse polise gidin.  Unutmayın kadın erkek-eşittir. Yüzyıllar öncesine uzanan kadınların mücadelesiyle kazanılan hakların gaspedilmesine izin vermeyiniz. ‘Çocuklarım var’, ‘Elalem ne der’, ‘Böyle gelmiş, böyle gider’ diye asla katlanmayınız. Asla boyun eğmeyiniz. Sizin ezilmeniz çocuklarınız ve diğer kadınlar için de kötü örnek olacaktır…”

Etkinlikte konuşan Gülnihal Avşaroğlu da, baskı ve şiddet uygulanan kadınların bir süre sonra bağımlı hale geldiklerini ve kişiliklerini eşleriyle birleştirdiklerini belirterek, “Ne yazık ki profesyonel yardım için kadının kendi konumunu objektif olarak algılayabilmesi destek istemesi gerekiyor” dedi.

Göçmenler üzerine akademik çalışmalar yapan Doç. Dr. Tuncay Bilecen de 2000’den tekstil sonrası dönemde etnik ekonomide aile işletmelerinde kadınların emek gücünün görünmez kılındığını belirterek, “Ayrıca aile bütçesini elinde tutan erkeklerin içki ve kumar gibi bağımlılıkları ciddi aile sorunlarına kaynaklık etmektedir. Toplumdaki bazı intiharlara bu tür sorunların neden olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Bilecen, kadınların yanı sıra erkeklerin de eşlerinden şiddet gördüğünün gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayarak, şiddet mağdurlarının kim olursa olsun profesyonel yardım istemesinin önemine değindi.

Özgür Canyurt’un sahnede nostalji müzikleriyle renk kattığı gecede Sertkaya, diğer etkinliklerinde; 12 Nisan saat 15’te aynı mekanda aile hukuku uzmanı Av. Işık Yılkan “Aile içi şiddete karşı yeni yasal düzenleme”yi anlatacağını ve 17 Mayıs Pazar, saat 15’te yine aynı mekanda Psikolog Gülnihal Avşaroğlu ve Occupational Therapist Erdal Aşkın’ın “Şiddet ve tacizin psikolojik etkileri, destek ve çözüm yolları” konusunda halkı bilgilendireceğini sözlerine ekledi.

Dicle Sevim Sertkaya
2396400cookie-checkFireweed, “Açık Mikrofon Kadın Platformu” ile ilk etkinliğini yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.