First lady kaçıyordu iddiası

Suriye first lady’si Esma Esad’ın çocuklarıyla birlikte Şam’dan kaçmaya çalışırken muhalifler tarafından engellendiği iddia edildi. Arkadaşları “Esma’nın gözüne uyku girmiyor” diyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’ın çocukları ve annesiyle birlikte ülkeden kaçmaya çalıştığı iddia edildi. Mısır’da yayımlanan günlük El-Masry El-Youm gazetesine konuşan Suriyeli muhaliflere göre, Esma Esad ve üç çocuğu Suriyeli güvenlik güçlerinin eşliğinde bir arabayla Şam’daki havaalanına doğru yola çıktı. Fakat havaalanına varmadan önce Suriye Ordusu’ndan ayrılmış askerler durumu haber aldı ve yolda arabaya taciz ateşi açtı. Olay yerinde çatışma çıkınca Esad ailesi saraya geri döndü.

İddialar henüz doğrulanamasa da İngiltere’de doğup büyüyen, Batı medyasının “çölde bir gül” diye tanımladığı, güzelliği, zekası ve yardımseverliğiyle dünyanın dikkatini üzerine çeken Esma Esad’ın ülkede yaşanan vahşet karşısında nasıl sessiz kaldığı tartışılıyor. İngiltere’nin The Times gazetesi Esad ailesinin dostları ve saraya yakın gazetecilerle yaptığı görüşmelerde bu sorunun cevabını aradı. İsmini açıklamak istemeyen bir aile dostu, “Yaşananlar Esma’yı çok üzüyor. Geceleri gözüne uyku girmiyor” diye konuştu.

Esma Esad’ın bu derece üzgün olmasına rağmen hiçbir şey yapmamasını ise saraya yakın bir Arap gazeteci, “hapis hayatı yaşamasıyla” açıkladı. Bir dönem Esma Esad’la çalışan bir Suriyeli de, “Hiçbir tercih hakkı yok. Ne kadar mutsuz olsa da devam etmek zorunda… Çocuklarını ve ailesini düşünüyor” dedi.

Her şeyden haberi var

Esma Esad’ın dış dünyadan soyutlanarak Beşar Esad’ın “olayları teröristlerin çıkarttığı” söylemlerine inandırıldığı da öne sürüldü. Ancak bir arkadaşı “O çok zekidir, bu komplo teorilerine inandığını hayal bile edemiyorum” yorumunu yaptı.

Esad’ın eski çalışma arkadaşlarından biri first-lady’nin evinde sınırsız internet ve Batı medyasına ulaşım imkanı bulunduğunu ve her şeyden haberdar olduğunu anlatıyor. Bir Suudi gazetesi Esma Esad’ın kendi vakıflarında görevli bir kişinin tutuklanmasının ardından serbest bırakılması için müdahale ettiğini yazmıştı.

Böyle olacağını biliyordu

Esma Esad’ın ailesini tanıyanlar ise “Bu zeki kadının Beşar Esad’la evlendiği gün başına geleceklere hazırlıklı olduğunu” hatırlatarak şimdi kocasının yanında duracağını söylediler. Onlara göre, Beşar Esad’ın halka yaptığı son konuşma sırasında Esma’nın da orada bulunması bunun bir işaretiydi… Esma Esad’ın babası The Times gazetesine, “Ne söylersem söyleyeyim insanlar yanlış anlayacaklar, şu anda olağandışı bir durumdayım” diyerek konuşmayı reddetti.

1329640cookie-checkFirst lady kaçıyordu iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.