Fişek fabrikası işçi yakınları: Bir gün patlacağını biliyorduk

Patlama sonrasında 4 işçinin öldüğü, 3 işçinin kaybolduğu ve 114 işçinin de yaralandığı fabrikada ablasının çalıştığını söyleyen Fuat Orhan, “Ablam 3 yıldır buradaydı. Biz televizyondan duyup geldik. Çalışma şartları sağlıklı değildi. Zaten her an iş kazası olabileceğini söylüyorlardı” dedi.

Sakarya Hendek’te patlama yaşanan havai fişek fabrikasında enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. İşçilerin hastanede tedavileri sürerken; işçi yakınları Evrensel’e konuştu.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından başlatılan bölgedeki çalışmalar devam ediyor.

Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre uzaklıktan, kentin birçok noktasından duyulan patlamanın ardından bölgeye gelen ekipler çalışmalarını gece boyunca sürdürdü.

Sabah saatlerinde iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışmaları gerçekleştirilen olay mahalline, AFAD ekipleri arama kurtarma köpekleriyle intikal etti.

Jandarma ekiplerinin geniş alanda güvenlik önlemi aldığı bölgedeki çalışmalar yoğunlaşarak devam ediyor.

“BUNUN OLACAĞINI BİLİYORDUK, ABLAMI UYARDIK DA AMA EKMEK PARASI İŞTE…”
Öte yandan hastanede tedavi gören işçi yakınları fabrikadaki çalışma koşullarını ve birkaç yılda bir tekrarlanan patlamaların nedenlerini Evrensel’e anlattı. Fabrikada ablasının çalıştığını söyleyen Fuat Orhan, “Ablam 3 yıldır buradaydı. Biz televizyondan duyup geldik. Çalışma şartları sağlıklı değildi. Zaten her an iş kazası olabileceğini söylüyorlardı. Bunların olabileceğini bekliyorduk. Ablamı da kaç defa uyarmıştık, bak bu iş tehlikeli diye ama ekmek parası mecbur kalıyorsun bir yandan. Bu iş cinayetleri artık dursun. Biz bir tek bu cinayetlerin bitmesini istiyoruz ama bir türlü bitmiyor bu cinayetler” dedi.

“İŞÇİNİN CANI UCUZ, ÇÜNKÜ DEVLET PATRONDAN YANA”
İşçi yakını Mehmet Can Yılmaz ise “Bu tür olayların cinayet olduğunu aslında herkes biliyor ama üstü örtülüyor. Soma bunun bir örneğiydi; tren kazaları, tarım işçilerinin ölümleri bunların örnekleri. İş güvenliği için komisyonlar kuruluyor ama bu birimler işçiyi düşünmüyor. Göz boyama amaçlı birkaç işlem yapılsa da bunlar iş cinayetlerini önlemiyor. Bir fabrikada 3 yılda bir patlama oluyorsa bu önlem alınmadığının en açık göstergesi. Peki devlet buna karşı nasıl bir önlem almış bugüne kadar? Maalesef Türkiye’de işçinin hayatı çok ucuz. İş cinayetlerinin engellenmesi de sendikaların görevi. Gerçi 2 kişi sendikaya üye olunca hemen kapı önüne konuluyor. Türkiye iş güvenliği açısından uluslararası sözleşmelere imza atmıyor. Çünkü devlet patrondan yana” ifadelerini kullandı.

FINDIKLIK ALANDA ARAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım dün akşam yaralıları ziyareti sırasında şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda yaralılardan birçoğu taburcu oldu. Yatanların sayısı 16’ya kadar düştü. 1 hastamız da İstanbul Kartal’a sevk edildi ve durumu iyi. En son rakamlara göre 4 vefat var. İkisinin kimliği tespit edildi, diğerlerinin isim tespitleri için otopsi çalışmaları sürüyor. 3 tane de ulaşılamayan vatandaşımız var. Arkadaşlarımız şu an sahada, çalışma yapıyorlar. Hem soğutma hem de arama çalışmaları sürüyor. Fındıklık alanda sabah tekrar bir arama başlayacak.”

ÖLEN İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 4 kişiden 2’sinin kimliği tespit edildi. Ölen 2 kişinin Hava Çelik ve Selahattin Tepeçınar olduğu belirlendi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

2430400cookie-checkFişek fabrikası işçi yakınları: Bir gün patlacağını biliyorduk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.