Flamingolar Türkiye’den Akdenize dağılıyor

Doğa Derneği, Tour du Valat Biyoloji İstasyonu (Fransa), Erciyes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen Flamingo Yavrularını Halkalama Çalışması, Gediz Deltası – İzmir Kuş Cenneti’nde 29-31 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan çalışmanın amacı, Akdeniz havzasındaki flamingoların göç hareketlerini ortaya çıkararak türün korunmasına katkı vermek. Proje sayesinde Türkiye’de doğan flamingoların tüm Akdeniz ülkelerine dağıldığı anlaşıldı.


80’e yakın flamingo koruma gönüllüsünün katılacağı çalışmada, iki günlük bir eğitim sonrasında 31 Temmuz Pazar günü halkalama gerçekleştirilecek. Sabaha karşı saat 05.00’te başlayacak olan çalışma yaklaşık 4 saat sürecek ve 300 yavru flamingo halkalanacak. Türkiye’ye özgü kodlara sahip olan bu halkalar, teleskoplarla 300 metreye kadar okunabiliyor.


İlk kez 2003 yılında Gediz Deltası’nda doğan flamingo yavrularının 200’ü halkalandı. 2004 yılındaysa 247 yavru flamingo halkalandı. Kuş gözlemcilerinin yaptıkları gözlemler sonucunda, halkalanan flamingoların 59’u 8 ayrı ülkede gözlendi. Bu ülkeler arasında, Fransa, İtalya, İspanya, Tunus, İsrail, Cezayir, Kıbrıs ve Yunanistan bulunuyor. Ayrıca 48 farklı birey de ülkemizde gözlendi. Flamingo Projesi, İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği, Kuş Araştırmaları Derneği, TÜBİTAK ve İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından destekleniyor.


Konu hakkında açıklama yapan Flamingo Araştırmaları Sorumlusu Özge Balkız, “Halkama çalışmasını da kapsayan Flamingo Projesiyle nesli tehlike altında bir tür olan flamingoların yaşam alanlarıyla birlikte korunmalarını hedefliyoruz. İzmir Kuş Cenneti, bu nadir kuş türünün dünyadaki en önemli yaşama alanlarında biri. Yaptığımız halkalama çalışmaları bu alanın dünya ölçeğindeki önemini bir kez daha ortaya koydu” dedi. 


_____________


Ayrıntılı bilgi için: Özge Balkız, Doğa Derneği, Flamingo Araştırmaları Sorumlusu
0 533 742 07 67  [email protected]

1023180cookie-checkFlamingolar Türkiye’den Akdenize dağılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.