İngiltere’de fosil yakıt protestocuları maçları durduruyor

Ukrayna’nın işgalinin tetiklediği fosil yakıt telaşı çevrecilerin tepkisini çekmeyi sürdürüyor… En ses getiren eylemlerden biri de İngiltere’de Premier Lig’de protestocular kendilerini kale direklerine bağlaması.

Protestoları Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) adlı bir grup düzenliyor. Çeşitli grupların bir araya gelmesiyle oluştuklarını belirten bu grup hükümetin petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtları çıkarmayı ve kullanmayı yasaklamasını talep ediyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş ve daha iyi izolasyon gibi uzun ve kısa vadeli talepleri var.

İnternet sitelerinde “Dünyanın iklim sisteminde geri dönüşü olmayan değişimlerin önüne geçmek için fosil yakıtlara bağımlılığımızı acilen sonlandırmamız gerekiyor” ifadeleri yer alıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre eylemcilerin taktikleri tanıdık. Daha önce Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ve Insulate Britain (Britanya’yı Yalıtın) grupları da, taleplerini kamusal alanda daha görünür kılmak için benzer “şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemleri” düzenlemişti.

FOSİL YAKIT YATIRIMLARI ARTTI

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki savaşın tetiklediği fosil yakıt telaşını “delilik” olarak niteledi ve bu telaşın küresel iklim hedeflerini tehdit ettiğini söyledi. Guterres kömüre daha fazla yatırım yapılması fikri için de “aptallık” diye yorumladı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası ülkelerin Rus fosil yakıtlarından uzaklaşmaya çalışmasıyla kömür, petrol ve gaz fiyatları hızlı arttı.

Pazartesi günü katıldığı ve Economist dergisinin organize ettiği Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde konuşan Guterres, kısa vadeli önlemlerin, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamayı amaçlayan iklim hedeflerinin sunduğu “fırsat penceresini kapatabileceğini” söyledi.

FOTOĞRAF: Arsenal-Liverpool maçında kendini kale direğine yapıştıran bir protestocu

2593330cookie-checkİngiltere’de fosil yakıt protestocuları maçları durduruyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.