Fransa ile İtalya arasında Nutella kavgası

Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Segolene Royal, Fransız Canal+ televizyonuna verdiği röportajda Nutella’nın içeriğindeki palmiye yağı üretimi için ormanların yok edildiğine dikkat çekti. Royal, “Ormanların yok edilmesinin sonuçlarından biri de küresel ısınma. Örneğin Nutella yemeyi bırakmalıyız çünkü palmiye yağı ile yapılıyor” dedi.
Sunucunun “Ama Nutella lezzetli” demesi üzerine ise Royal, “Evet ama iyi değil, çünkü palmiye yağı, ağaçların yerini alıyor ve önemli zarara yol açıyor. Başka hammaddeler kullanmalılar” diye devam etti.

‘Akşam yemekte ekmek ve Nutella var’

Fransız Bakan’ın, İtalya’nın simge ürünlerinden kakaolu fındık kreması Nutella’ya yönelik bu çıkışı İtalya’da tepkiye yol açtı.

Nutella’nın üreticisi Ferrero şirketi bir açıklama yayımlayarak, palmiye yağıyla ilgili çevresel kaygılardan haberdar olduklarını ve bu yağın üretimini “sorumlu bir şekilde” yapabilmek için çalıştıklarını belirtti.

İtalyan mevkidaşı ise Royal’e daha sert bir karşılık verdi. İtalya’nın Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, sosyal paylaşım sitesi Twitter’a yazdığı mesajda Royal’e “İtalyan ürünlerini rahat bırakın!” diye seslendi. Galletti, Royal’in “Nutella yemeyi bırakmalıyız” çağrısına karşılık olarak da “Bu akşam yemekte ekmek ve Nutella var” diye yazdı.

Ferrero şirketi, yılda 350 bin ton Nutella üretiyor. Nutella’nın içeriğindeki palmiye yağı ise hem çevresel etkileri hem de sağlığa zararlı olduğu yönündeki kaygılar yüzünden tartışmalara yol açıyor.

Dünyanın en fazla Nutella tüketen ülkelerinden biri olan Fransa’da hükümet 2012 yılında palmiye yağına yüzde 300 vergi uygulamayı planlamıştı. Ancak “Nutella vergisi” olarak anılan bu zam parlamentodan onay alamamıştı. Övgü Pınar / BBC

1455670cookie-checkFransa ile İtalya arasında Nutella kavgası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.