Fransa’da kamyonlu terör

Fransa'da kamyon dehşeti: Çok sayıda ölü ve yaralı var...

Fransa ve Nice’den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor… Fransa’nın güneyindeki Nice’de, kent merkezinde bir kamyon, 14 Temmuz Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlaması yapan kalabalığın içine daldı. Polis yetkililerinin yaptığı açıklamada saldırıda en az 80 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Nice’da 14 Temmuz kapsamındaki havai fişek gösterisi ve kutlamaları izleyen kalabalığın arasına kamyon daldı. Saldırgan ya da saldırganlar daha sonra kalabalığın üzerine ateş açtı. Nice Savcılığı yaptığı ilk açıklamada saldırıda en az 80 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. En az 50 kişi de yaralandı. Yaralılardan 42’sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Savcılık olayla ilgili terör soruşturması başlattı.

90 KİLOMETRE HIZLA 2 KİLOMETRE KALABALIĞIN ÜZERİNE İLERLEDİ

Polis yetkilileri kamyonun 90 kilometre hızla 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Kamyonun durdurulmaya çalışıldığını ancak bu sırada çok sayıda kişinin de hayatını kaybetti açıklandı.

Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.

Olayın ardından polis ve valilik geniş çaplı operasyon başlattı.

SALDIRGANLARDAN BİRİ ÖLDÜRÜLDÜ, İKİNCİ SALDIRGAN İHTİMALİ VAR

Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, beyaz renkli bir ağır vasıtanın 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan şoförün polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildiğini belirtti. Saldırganın olay yerinden ancak 100 metre uzaklaşabildiğini belirten Vali Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

REHİNE KRİZİ İDDİASI YALANLANDI

Saldırının hemen ardından Nice’de bir rehine krizi yaşandığı iddia edilmişti. Hükümet yetkilileri Nice’de herhangi bir rehine krizinin yaşanmadığını aktardı.

KAMYONDA MÜHİMMAT SİLAH VE EL BOMBASI ELE GEÇİRİLDİ

Nice Valiliğinden yapılan açıklamaya göre polis tarafından etkisiz hale getirilen teröristin kullandığı kamyonda önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI PARİS’E DÖNÜYOR

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kriz masasını katılmak üzere Paris’e geri döndüğü duyuruldu. Hollande özel bir ziyaret için ülkenin güneyinde bulunan Avignon kentindeydi. Hollande, terör saldırılarıyla ilgili olarak Ulusal Savunma Konseyini bugün Elysee Sarayı’nda toplama kararı aldı. Öte yandan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneve, saldırı haberinin ardından Nice kentine gitti.

SALDIRIYA DÜNYA LİDERLERİNDEN TEPKİ YAĞDI

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi.

Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Fransa’daki terör saldırısına ilişkin, “Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz.” dedi.

Estonya, Letonya ve Belçika, Fransa’nın Nice kentindeki terör saldırısına tepki gösterdi.

Estonya Başbakanı Taavi Röivas, sosyal medya aracılığıyla yayımladığı mesajında, “Nice’teki Ulusal Gün kutlamaları sırasında masum insanlara yapılan korkunç bir saldırıyı gördüğüm için harap oldum. Düşüncelerim Fransızlarla.” ifadesini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de mesajında ,”Nice’teki barbar ve korkunç terör saldırısını kınıyoruz.

Letonya, kederli ve üzüntü içinde olan Fransa ile dayanışma içinde.” değerlendirmesinde bulundu.

Belçika Başbakanı Charles Michel de sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, düşüncelerinin dost Fransız halkı ve alçak saldırıda hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu kaydederek, Nice’teki saldırıdan dolayı derin üzüntülü ve duygu yüklü olduğunu kaydetti.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Nice’de bulunan vatandaşları için seyahat uyarısını güncelledi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bölgede bulunan vatandaşlara Fransız yetkililerin uyarılarını dikkate alma uyarısında bulunuldu.

FRANSA BİR KEZ DAHA HEDEFTE

13 Kasım 2015’te Fransa’nın başkenti Paris benzer bir saldırya hedef olmuştu. Bataclan Konser Salonu ve Stad De France yakınları dahil farklı noktalara düzenlenen saldırılar nedeniyle 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

Son dakika haberi: Fransa’da kamyon dehşeti: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İşte saldırıyı gerçekleştiren o kamyon… Polislerin kamyona operasyon gerçekleştirdiği de görülüyor…

1635760cookie-checkFransa’da kamyonlu terör

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.