Fransa’nın Cezayir vahşeti vizyonda

Guardian, “Hollywood Vietnam’la ilgili onlarca film yaptı, hatta şimdi Irak’ı konu alan filmler yapılıyor. Ama Fransız sineması şimdiye kadar kendi yakın tarihindeki bir savaşla ilgilenmekten hep kaçındı” yorumunu yaptı.

Gazete’nin değerlendirmesi şöyle:

“Bir Fransız yönetmen şimdi 1954 ile 1962 yılları arasındaki Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını elde etmek için verdiği kanlı savaşı işlediği filmle bu eksikliği gidermeye talip oldu. L’Ennemi Intime, yani ‘Yakın Düşmanlar’ adındaki filmin galası dün gece Paris’de yapıldı.

Eleştirmenler filmi, Amerikalı ünlü yönetmen Oliver Stone’un Vietnam Savaşı’na katılan Amerikalı askerlerin yaşadığı psikolojik dehşeti işlediği Platoon filmiyle karşılaştırıyorlar. Filmde Cezayir Kurtuluş Hareketi’nin gerçekleştirdiği şiddet eylemleriyle birlikte Fransızların Napalm bombası kullanışı, başvurdukları işkence yöntemleri de işleniyor.

Senaryo, tarihçi Patrick Rotman tarafından savaşa katılan yüzlerce askerin tanıklıklarına dayanarak kaleme alınmış. Cezayir Savaşı Fransa’da hala çok hassas bir konu. Ama film eleştirmenleri, genel olarak, yönetmen Florent Emilio Siri’nin Hollywood tarzına yönelik eleştiriler bir yana, böylesi tabu haline gelmiş bir konuda film yapılmasına gerçekten ihtiyaç olduğu görüşünde birleşiyorlar.”

1159270cookie-checkFransa’nın Cezayir vahşeti vizyonda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.