Türkçe şartı, GSÜ’yü mağdur etti

Eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesindeki Fransız eğitimcilere Türkçe dil zorunluluğu getirildi. Çalışma izinleri etkilenen eğitimciler, Türkiye’de “yasadışı bulunma” konumuna itildi.

Eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesindeki (GSÜ) Fransız eğitimcilere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğunu getirildi. Karar sonucu oturma izni yerine de geçen çalışma izinleri etkilenen eğitimciler, Türkiye’de “yasadışı bulunma” konumuna itildi. Eğitimcilere destek veren GSÜ öğrencileri ve farklı üniversitelerden öğrenciler, sosyal medyada “#GSÜSusmayacak” etiketiyle paylaşımlar yaptı.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Türkiye’de eğitim veren yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin ülkede çalışmaya devam edebilmesi için B2 (Avrupa dilleri ortak çerçeve programına göre) seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu getirdi. Öğretim üyesi ve elemanı, hazırlık dil öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle 30 Fransızın çalıştığı GSÜ karardan etkilendi.

Üniversitenin Fransız öğretim üyeleri ve elemanlarının çalışma izni alma ve yenileme prosedürleri sekteye uğradı. Üniversite yönetimi, geçen yılın ekim ayında eğitimcilerden, sunduğu yetersiz sürede B2 Türkçe dil testine girmelerini istedi. Gerekçe ise söylenmedi. Bu süreçte eğitimcilerin bir kısmına tek dönemlik ve yenilenemez nitelikte çalışma izni sunuldu. Oturma izni yerine de geçmekte olan çalışma izni hakkında prosedürel gecikmeler yaşayan eğitimciler, ders vermeyi sürdürürken Türkiye’de “yasadışı bulunma” konumuna itildi.

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, dil yeterlilik sınavı gerekçesini ise aralık ayında açıkladı ve YÖK’ün kararını bildirdi. YÖK’ün kararını bilmeden dil yeterlilik sınavlarına giren eğitimcilere, 5 Şubat tarihinde de, Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının YÖK tarafından talep edildiği bilgisi verildi.

Karar sonucu, Türkçe yeterliliği olmayan öğretim görevlilerinin çalışma izniyle beraber oturma izni de tamamen iptal olacak.

YÖK: KARAR, MÜTEKABİLİYET ESASINDA ALINDI

Konuya ilişkin YÖK yetkililerinin basına yansıyan açıklamasında “Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece ‘mütekabileyet esasında’ istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır. Fransa’nın aynı konu ile ilgili almış olduğu kararı gözden geçirdiği ve değiştirdiği aynı gün almış olunan karar değiştirilecektir. Konu Fransa’nın yükseköğretim konularında Türkiye ile olan ilişkilerinde ‘eşitlik esasında değil, bir üst pozisyonda kendisini konumlandırma’ tavrından ileri gelmektedir” ifadeleri yer aldı.

FRANSA’NIN KARARI

Fransa hükümeti, ana dilde eğitim ve kültür öğretimiyle ilgili sunduğu reform paketinde, aralarında Türkiye’nin de olduğu dokuz ülkeden Fransa’ya dil öğretmek için giden öğretmenlerin en az B2 seviyesinde Fransızca bilmesi şartı getirmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, reformun “İslamcı ayrıcalıkla mücadelede” önem taşıdığını belirterek, bazı öğretmenlerin öğrencileri Cumhuriyetçi fikirlerden uzaklaştırdığını belirtmişti.

REKTÖR YARDIMCISINDAN “POLİS KONTROLLERİNDEN KAÇININ” TAVSİYESİ

Konuya ilişkin Mediapart adlı Fransız haber sitesinde yer alan haberde, GSÜ’nün Fransız rektör yardımcısının, 23 Aralık 2020’de öğretim üyelerine gönderdiği e-postada “soğukkanlılıklarını korumaları” ve “daha karmaşık durumların oluşmaması için polis kontrollerinden kaçınmalarını” istediği yer aldı. (EVRESEL)

 

2492640cookie-checkTürkçe şartı, GSÜ’yü mağdur etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.