FT: Türban orduyu huzursuz edecek

The Financial Times, Türkiye’de bugün yapılacak türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının önünü açabilecek anayasa değişiklikleri oylamasını yorumladı.


Vincent Boland imzalı haberde, bu hafta sonuna kadar parlamentodan geçmesi beklenen girişimin hükümetle, cumhuriyetçi kesimler ve orduyu karşı karşıya getireceğini öne sürdü. 


Gazete, Türkiye’nin sıcak gündemi türbanla ilgili olarak “Sosyal muhafazakar hükümet, cumhurbaşkanlığı krizinin seçimle sona ermesinden altı ay sonra yine laik karşıtlarının sabrını sınıyor” yorumunu yaptı. Gazete, analistlere dayanarak türban yasağının kaldırılmasının Genelkurmay’ı huzursuz edeceğini yazdı.


Türban yasağının kaldırılmasına ilişkin anayasal değişikliklerin bu hafta sonuna kadar onaylanmasının beklendiğini kaydeden gazete, bu girişimin, hükümeti, İslam’ın giderek “daha görünür” olmasından hiç hoşlanmayan cumhuriyetçi çevreler ve askerler ile karşı karşıya getirdiğini kaydetti.


İngiliz gazetesi, yasağın 1980 darbesinden sonra getirildiğini belirtirken de “Analistler, Genelkurmay’ın, muhakkak ki, önceki generallerin kamu düzeninin sağlanması ve laiklik açısından zaruri olarak gördükleri yasağın kaldırılmasından mutsuz olacağını söylüyorlar” diye yazdı.


“UZUN BİR MÜCADELE KAÇINILMAZ”


Türban’ın Türkiye’de laikler ile muhafazakarlar arasındaki anlaşmazlığın “en güçlü sembol” olduğu yolundaki görüşlere de yer veren gazete, bu aşamada hükümetin avantajlı konumda göründüğünü ancak değişikliklerin mahkemeye götürülmesinin beklendiği ve uzun sürecek bir mücadelenin kaçınılmaz gibi göründüğünü belirtti.


Financial Times, yasağın kaldırılmasına muhalif olanların başında rektörlerin bulunduğunu kaydederken de rektörlerin yasağın kaldırılmasını Türkiye’nin laik geleneğine ciddi bir tehdit olarak gördüklerini dile getirdi.


TEK TARAFLI DÜZENLEME


Bu arada, Financial Times, AKP ve MHP tarafından önerilen değişiklerin  liberalleri de üzdüğünü belirtirken, “Yeni anayasal değişikliklerin yazılış tarzının tek taraflı olduğunu, üzerindeki mutabakatın fazla hızlı sağladığını ve kötü bir biçimde kaleme alındığını söylüyorlar” diye yazdı.


Ancak hükümetin girişiminin halktan geniş bir destek sağladığı konusunda kuşkunun bulunmadığını da belirtti.

809640cookie-checkFT: Türban orduyu huzursuz edecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.