FT: Türkiye, Kıbrıs’ta taviz verebilir

AB’nin temsilcileri Brüksel’de Türkiye ile ilişkileri değerlendirirken, İngiliz basını da konuyu bugün sayfalarına taşıdı.
 
Financial Times gazetesinin, “Avrupa Birliği Türkiye’nin üyelik müzakerelerine kıbrısta taviz koşulu getiriyor” başlıklı haberi, önümüzdeki haftalarda Türkiye’yi bekleyen süreci değerlendirdi.


Brüksel mahreçli haberde, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim’de başlaması için hükümetlere çağrıda bulunduğu ve müzakerelerde ilerleme sağlanması için Ankara’nın eninde sonunda Kıbrıs konusunda taviz vermek zorunda olduğuna işaret ettiği belirtildi.


Haberde, Türkiye’nin özellikle Kıbrıs gemilerini limanlarına sokmama kararını yakında değiştirmek zorunda kalabileceği yorumu yapıldı. Financial Times, AB’nin de Türkiye’den bu yönde adım beklediğine dair bir deklarasyon hazırladığını ve hatta AB dışişleri bakanlarının İngiltere’deki toplantısında bu çağrının yayınlanabileceğini yazdı.


“DÜŞMANA KOZ VERDİ”


Türkiye’yle ilgili bir başka başlık da İngiliz Independent gazetesinde yer buldu. Maureen Freely imzalı yazı “Kendi kalesine gol atan Türkiye düşmanlarına koz veriyor” başlığını taşıyor.


Freely, Türk hükümetinin müzakere sürecinde öncelikle Ermeni soykırımı iddiaları konusunda açık bir tartışma yapılmasını teşvik etmesi gerektiğini savundu. Independent yazarı, Orhan Pamuk hakkında açılan davanın düşmesi için savcının ikna edilmesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak Ermeni konferansına destek verilmesinin de atılabilecek adımlar arasında olduğu yorumunda bulundu.

1024050cookie-checkFT: Türkiye, Kıbrıs’ta taviz verebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.