FT: Türkiye’ye ağır eleştiriler var

FT’nin Almanca baskısı olan FT Deutschland’ın ulaştığı taslak raporda, Türkiye’nin ifade özgürlüğü, işkenceyle mücadele ve ordunun rolü konusunda yeterince ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor.


Gazete, raporun bu haliyle Türkiye’nin üyelik çabalarına ciddi bir darbe indirdiğini vurguluyor.


FT’nin haberine göre, rapordaki eleştirilerin Avrupa Birliği yetkililerinin müzakereleri canlı tutmak için çaba harcadığı bir döneme rastladığı görüşünde.


İngiltere gibi bazı ülkelerin, Türkiye’de Avrupa Birliği konusundaki uzlaşmanın bozulmaya başlamasından ve birlik içindeki genişleme tartışmalarının Türkleri yabancılaştırmasından kaygı duyduklarını aktaran gazete, bir AB yetkilisinin şu görüşlerini aktarıyor:


”Türklerin son 18 ay içinde ve özellikle müzakerekerin başlamasından sonraki süreçte daha fazla adım atabileceklerini ummuştuk. Eğer daha fazla ifade özgürlüğü olsaydı, işkence silinseydi, herşey daha farklı olacaktı.”


FT, Türkiye’nin üyelik umutlarına ilişkin tartışmalar Aralık ayındaki AB zirvesinde yeni bir boyut kazanacağını vurgularken, Türkiye AB ilişkilerinde muhtemel krizin nedeni olarak görülen Kıbrıs konusunda şu değerlendirmeyi yapıyor:


”Zirvede Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs gemilerine açıp açmadığına ve genel anlamda reformlar konusunda neler yaptığına bakılacak. Taslak raporda Türkiye’nin limanlarını Rumlara açmaması eleştiriliyor ve bunun Türkiye’yle imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının ihlali anlamına geldiği vurgulanıyor.”


”Kıbrıs’ın veto hakkı olduğu için bu konu, müzakereleri durdurabilir. Ancak Türkiye’nin reform taleplerine ne ölçüde yanıt verdiği de zirveye hakim olacak havayı belirleyecek.”


”Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn geçen hafta Ankara’nın kararlı bir şekilde reform sürecini yeniden başlatması gerektiğini söylemiş ve üye ülkelerden bu konuya odaklanmalarını istemişti.”


FT’ye göre, Rehn’in 8 Kasım’da nihai şeklini açıklayacağı raporun taslağında Türklüğü, Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarını aşağılamayı suç sayan 301’inci maddeye gönderme yapılarak “Yeni Ceza Yasası’nın belli hükümleri altında, şiddet içermeyen yollarla düşüncelerini ifade edenlerin yargılanması ve hüküm giymesi bir endişe kaynağı” deniyor.


Taslakta Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink’in Ermeni kimliğine ilişkin yazısı nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırılması örnek gösteriliyor:


FT’ye göre, komisyonun taslak raporunda, işkencede azalma eğilimi görülmesine karşın gözetim merkezleri dışındaki işkence ve kötü muamale iddialarının devam ettiği belirtiliyor.


Gazete, raporun Türkiye’de asker sivil ilikileri konusunda da, silahlı kuvvetlere eleştiriler içerdiğini aktarırken, şöyle devam ediyor:


”Taslakta ayrıca üst düzey askeri yetkililerin Kıbrıs, laiklik ve Kürt azınlık konusundaki açıklamalarına atıf yapılarak silahlı kuvvetlerin siyasette hala önemli bir etkinliği bulunduğu ifade ediliyor. Komisyon, iç güvenlik gerekçesiyle, sivil yetkililerin isteği olmadan askeri operasyonlar yapıldığını söylüyor.”


FT’nin haberine göre, taslak raporda ayrıca, Türkiye yolsuzluklar, yargının yeterince bağımsız olmaması ve azınlık haklarının tam olarak korunamaması nedeniyle eleştiriliyor.


Taslakta, yargı personelinin eğitimi ve vatandaşların kamudan zararlarının karşılığını alabilmelerine olanak sağlayacak ombudsmanlık müessesesi oluşturulmasına yönelik çabalardan ise özgüyle sözediliyor.

1034880cookie-checkFT: Türkiye’ye ağır eleştiriler var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.