FT: Türkiye kara para aklama konusunda “gri liste”ye alınabilir

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye’nin, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için ‘gri liste’ye alınmasının değerlendirildiğini iddia edildi.

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF-Financial Action Task Force) tarafından “gri liste”ye alınmasının beklendiğini yazdı.

Gri liste, “kara para aklanmasının ve terör finansmanının engellenmesi konusunda stratejik hedefleri yerine getirmeyen ülkelerin özel olarak izlemeye alınması” anlamına geliyor.

Laura Pitel imzalı özel haberde, Türkiye’nin gri listeye girmesinin, sermaye hareketleri üzerinde olumsuz etki yaratacağı ifade edildi.

Haberde, ülkenin kronik ticaret açığının finansmanı için elzem olan yabancı yatırımların, siyasi belirsizliklerin yanısıra, para politikasına ve yargıya müdahalelere ilişkin endişeler nedeniyle ülkeden kaçtığı vurgulandı.

Kararın perşembe günü FATF tarafından Paris’te resmi olarak duyurulacağını iddia eden gazete ayrıca, halihazırda zayıflamış Türk Lirası’nın ülkenin gri listeye girmesi sonrası daha da değer kaybedebileceğini ifade etti.

Financial Times bundan iki sene önce de, Türkiye’nin, gri listeye girebileceğine dair uyarıların yapıldığı FATF raporunun yayımlanmaması için lobi faaliyeti yürüttüğünü yazmıştı.

39 üyeye sahip FATF kurulunun büyük ihtimalle tavsiyeye uyacağı belirtilirken kaynakların bazıları ise bu onayın sadece bir formalite olacağını vurguladı.

GRİ LİSTE NEDİR?

1989 yılında G-7 ülkeleri tarafından OECD bünyesinde kurulan FATF’in kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor. FATF, gri listeye alınan bir ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhütünde bulunduğunu belirtiyor.

SURİYE, FAS VE YEMEN DE LİSTEDE

Gri liste olarak bilinen grubun içerisinde Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler bulunuyor. (Londra/EVRENSEL)

2558550cookie-checkFT: Türkiye kara para aklama konusunda “gri liste”ye alınabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.