İşgal altındaki ‘özgür’ seçimde 37 ölü

Seçim merkezinde bulunan son seçmenlerin oy kullanmasından sonra seçim sandıklarını kilitleyen bir seçim merkezi görevlisi, “Şu anda seçim süreci tamamlandı. 2 sandığı kilitledik. Sandıkların kilitlerinin numaralarını alıyorum. Ulusal Meclis Sandığı’nı kapattım” şeklinde konuştu.

Bu arada, Komisyon sözcüsü Ferid Ayar, basın toplantısında, yüzde 72 olarak açıklanan seçime katılım oranının ”yalnızca bir tahmin” olduğunu söyledi. Seçimde yaklaşık 8 milyon Iraklının oy kullanmış olabileceğini belirten sözcü, bunun, kayıtlı seçmenlerin yüzde 60’ının biraz üzerinde olduğunu kaydetti.

Yüzdelerin ve sayıların, oy sayımından sonra belirleneceğini ve sayım işlemleri bittikten sonra kesin rakamların açıklanacağını belirten sözcü, ”Bunların resmi rakamlar olduğunu söylemek için çok erken. Sayılar yalnızca tahmin” diye konuştu.

BOYKOTA KARŞIN SANDIK

Seçim görevlileri ve yetkililer, boykot çağrıları ve saldırılara rağmen, seçimlere katılımın yüzde 60 civarında olduğunu, yaklaşık 8 milyon Iraklının oy kullandığını tahmin ediyor.
Genel ve yerel seçimlerde Sünni, Şii ve Kürtlerin güçlü olduğu bölgelerde farklı görüntüler ortaya çıktı. Şiilerin güçlü olduğu güney ile Kürtlerin denetimindeki kuzeyde sandık başlarında kuyruklar oluştu. Oy kullananların kiminin yüzünde gülümseme kiminde ise mutluluk gözyaşı vardı.

Buna karşın Sünnilerin çoğunlukta olduğu Irak’ın orta kesimlerindeki kentlerde, seçmenlerin saldırı korkusu ve seçimleri protesto etmesi sonucu katılım düşük oldu.
Felluce, Samarra, Ramadi gibi Sünni kentlerde seçmenler evde kalmayı tercih etti.
El Cezire’nin haberine göre, Samarra’da 200 bin kayıtlı seçmenden 1400’ü oy kullandı. Haberde, oy sayısına Iraklı asker ve polislerin kullandığı oyların dahil olduğu belirtildi.
Oy kullanma işleminin bitmesinin ardından seçim görevlileri, birçok yerde elektrik kesintisi nedeniyle mum ışığında oy sayımına başladılar. İlk sonuçların 6-7 gün sonra, nihai sonuçların ise 10 gün sonra açıklanması bekleniyor.

Irak’ta seçimler olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapıldı. Seçim nedeniyle sınırlar kapatıldı, sokaklara barikatlar kuruldu, sokağa çıkma ve seyahat yasağı getirildi, resmi araç dışındaki araçlara trafiğe çıkma izni verilmedi.

1098390cookie-checkİşgal altındaki ‘özgür’ seçimde 37 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.