İşgal ordularının ‘kültürel barbarlık sergisi’

MÖ 6. yüzyılda Nebukadnezar (MÖ 604-562) iktidarından, günümüze Babil’in tarihsel hazinelerinin sergileneceği Britanya Müzesi’ndeki serginin son bölümü, işgalden sonra, tank ve helikopterlerin, kazılan mevzilerin, sızan petrollerin henüz kazıları bile yapılmamış arkeolojik alanlara verdiği zararların video ve fotoğraflarına ayrılacak.


Sergi küratörleri, bölgede konuşlanan askerlerin, Babil’e açılan kapılardan biri olan İştar Kapısı’ndan tuğla ve seramikleri hatıra olarak aldıklarını ve Nebukadnezar Sarayı’na giden 2.600 yıllık ünlü Tören Yolu’nun askeri araçların paletleri altında paramparça olduğunu keşfettiklerini açıkladı.


Mimari Tarih doktoru Dan Cruickshank verdiği raporda, arkeolojik alanlardaki toprağın mevzi yapmak için çuvallara doldurulduğunu, askeri araçların daha rahat yol alabilmesi için dışarıdan getirilmiş kum ve çakılla preslendiğini kaydediyor. Bunun,  kalıntıların tamamen bozulmasına yol açtığını ve geri dönülemeyecek zararlar verdiğini belirten Cruickshank, “Gözlerimin önünde bir kültür yok oluyor, kimsenin umrunda değil.” dedi.


Kasım ayında açılacak olan seginin hükümet çevrelerinde rahatsızlıklara yol açacağı tahmin ediliyor ancak Cruickshank, Britanya Müzesi’nin bu konuyu bilince çıkarmak için bir sergi düzenlemekte haklı olduğunu dile getirerek, Irak’ta, henüz belgelenmemiş ve kayıtları düzenlenmemiş 10 bin arkeolojik alanın daha bulunduğuna dikkat çekti.


Medeniyetlerin beşiği olarak nitelenen bir bölgede yer alan, şiirden mühendisliğe varıncaya kadar pek çok alanın ilklerinin görüldüğü, dünyanın en önemli arkeolojik sitelerinden biri olan Babil’i, British Museum Orta Doğu bölümü müdürü Dr. John Curtis “dünyanın en önemli arkeolojik sitelerinden biri” olarak nitelendirdi.


Babil, antik çağların en meşhur iki kralı tarafından yönetilmişti: Dünyanın ilk kanununu çıkaran Hammurabi (MÖ 1792 -1750) ve meşhur asma bahçeleri, büyük olasılıkla karısı için yaptırmış olan Nebukadnezar (MÖ 604-562).


Sergi, Berlin ve Louvre müzeleriyle işbirliği içinde düzenlenecek.

811780cookie-checkİşgal ordularının ‘kültürel barbarlık sergisi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.