Gazeteci Ruşen Çakır: Özgür gazetecilikle verdiğimiz rahatsızlık için özür dilemiyoruz!

Gazeteci Ruşen Çakır, kurucusu olduğu haber sitesi Medyascope’un yabancı kurumlardan fon almasıyla ilgili başlayan tartışmalara cevap verdi.

Bir linç kampanyasının içinden geçtiklerini belirten Çakır, “Sessiz kalmayı tercih ediyoruz çünkü linççilerle bir şey tartışmanın, onları herhangi bir şeye ikna etmenin imkanı yok” diye konuştu.

Medyascope yayınında konuşan Çakır, yaptıkları özgür gazetecilikle bazı kesimlere rahatsızlık verdiklerini ve bu yüzden de özür dilemeyeceklerini söyledi.

Çakır, Ağustos ayında Medyascope’un kuruluş yıl dönümünde izleyicilerinin soruları doğrultusunda konuya ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

RTÜK: Milli güvenlik sorunlarına yol açabilir
Son olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) da geçtiğimiz günlerde tartışmalara yönelik bir açıklama gelmişti.

RTÜK, medya kuruluşlarının yabancı kurumlardan fon almasının ‘milli güvenlik sorunlarına yol açabileceğini’ söyledi.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler var:

“Türkiye’yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır.

“Yabancı kurum ve kuruluşların fonlarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren medyanın olası milli güvenlik sorunlarına yol açabileceği gerçeğiyle hareket ederek Üst Kurul olarak gerekli tüm düzenleme ve denetleme faaliyetlerini titizlikle ele almaktayız. Yerli ve milli medyamız yalnız ve sahipsiz değildir. Ülkemiz kendi milli yayın kuruluşlarının her zaman yanındadır.”

RTÜK basın açıklamasını Twitter hesabından da “Yerli ve milli medyamızın yanındayız” mesajıyla paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da ABD’deki bir vakfın Türkiye’de bazı medya kuruluşlarına fon sağladığı yolunda Odatv haber sitesinde yayınlanan bir haber üzerine açıklama yaparak, “iddiaları yakından takip ettiklerini söylemişti.

“Yabancı devletlerin veya kuruluşların fonlarıyla ülkemizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme ihtiyacı olduğu açıktır” diyen Altun, “ihtiyacımız olan düzenlemeleri en kısa sürede tamamlayacağız” diye ekledi.

Internet haber sitesi Odatv, 21 Temmuz Çarşamba günü yayınladığı bir haberde, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir vakıf olan Chrest Foundation’un Türkiye’deki bazı medya ve sivil toplum kuruluşlarına hibe niteliğinde yüzbinlerce dolar fon sağladığını yazmış “Bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması dikkat çekti” demişti.

Haberde vakfın internet sitesinde yapılan hibeler hakkında kamuya açık olarak ilan edilen bilgilere dayanılarak Medyascope dışında Serbestiyet, 140 Journos ve P24’ün de aynı vakıftan kaynak aldığı kaydedildi.

Haberde adı geçen yayın kuruluşları konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil, ama konu sosyal medyada dünden bu yana hararetli bir tartışmaya yol açtı. Medyaya sağlanan farklı iç ve dış mali destek ve fonların yayın politikasına etkisi olup olmadığından, reklam gelirlerinin eşitsiz dağılımına, siyasi iktidarın medyaya yaklaşımına, okur desteğinin zayıflığına kadar bir çok açıdan ele alındı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57930434

2535570cookie-checkGazeteci Ruşen Çakır: Özgür gazetecilikle verdiğimiz rahatsızlık için özür dilemiyoruz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.