Gazeteler dövizdeki rekor artışı nasıl gördü?

Dövizdeki hızlı yükseliş en çok konuşulan konularından oldu. Buna rağmen konu hükümete yakınlığıyla bilinen gazetelerde yeterince yer bulamazken Evrensel, Bir gün, Cumhuriyet ve Sözcü’de ise manşet oldu.

Döviz kurunda dün yaşanan hızlı yükseliş Evrensel, Bir gün, Cumhuriyet, Sözcü ve Karar gazetelerinin manşetine taşındı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni şafak, Türkiye, Yeni Akit, Akşam gibi gazeteler ise dolar ve avro fiyatlarındaki rekoru ya hiç görmedi ya da “dövize müdahale” başlıklarıyla birinci sayfanın en altında küçük gördü.

EVRENSEL: FATURASI AĞIR
Evrensel Gazetesi konuya ilişkin hazırladığı manşet haberinde Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve İktisatçı Mustafa Sönmez’in görüşlerine yer verdi. “Faturası ağır” başlığı ile sunulan haberde “Yandaşların borcu baskılanan dövizle ödendi. Döviz yükseldi, faiz artacak, yoksulluk katılaşacak” uyarısında bulunuldu.

CUMHURİYET: HALKIN PARASI ERİDİ YANDAŞIN CEBİ DOLDU
“Halkın parası eridi yandaşın cebi doldu” başlığı ile haberi birinci sayfasında geniş gören Cumhuriyet gazetesi ise “Kötü ekonomi yönetimine eklenen belirsizlik ve riskleri, MB rezervlerindeki gerileme, kamu bankalarındaki açık döviz pozisyonu lirayı benzer ekonomilerden ayrıştırdı” diyerek değer kaybını açıkladı. Haberde ayrıca dövizdeki artışın halkın alım gücünü düşürdüğü de vurgulandı.

SÖZCÜ: KORONA PATLADI, PİYASA PATLADI, VATANDAŞ DA PATLADI
Dövizdeki tarihi rekoru “Korona patladı, piyasa patladı, vatandaş da patladı” diyerek manşete taşıyan Sözcü gazetesi, “18 yıl önce AKP iktidara geldiğinde asgari ücretle 6 çeyrek altın alınabilirken şimdi ancak 3 çeyrek altın alınabiliyor” dedi. Muhalefetten gelen tepkilere de yer veren Sözcü, Merkez Bankasının “Gelişmeler yakından izlenmektedir” açıklamasına da yer verdi.

BİRGÜN: YERLİ VE MİLLİ KRİZ
“Yerli ve milli kriz” manşetiyle çıkan Birgün gazetesi de “Aylardır piyasaya dolar satarak kuru sabit tutmaya çalışan hükümetin barutu bitti” dedi. Haberde ayrıca dolardaki 1 kuruşluk artışın ülkeye maliyetinin 4,5 milyar liraya denk geldiği de belirtildi.

DÜNYA: LİRADA ERİME HIZLANDI
Dünya gazetesi, “Lirada erime hızlandı” diyerek gelişmeyi manşete taşırken, manşetin hemen altında “Kur zamları yola çıktı” bilgisine yer verdi. Karar da “Liranın en kötü günü” diyerek döviz fiyatlarındaki durumu manşete taşıdı.

HÜKÜMETE YAKIN GAZETELERE GÖRE HAVA HOŞ
Hükümete yakın medya gruplarına ait gazeteler ise gelişmeleri ya hiç görmedi; ya da dövize karşı atılan adımları öne çıkararak küçük görmeyi tercih etti.

Albayrak’lara ait Yeni Şafak “Dövizde oynaklığa karşı teyakkuz” başlığıyla haberi birinci sayfanın alt köşesinde küçük görürken; Yeni Akit, gelişmelere birinci sayfasında yer vermedi.

Türkiye ve Akşam gazeteleri ise döviz haberine birinci sayfanın altında küçük şekilde yer verdi. Türkiye “Piyasalar yanıyor” demekle yetinirken; Akşam “Merkez Bankası dövizi yakın takibe aldı” başlığını kullandı.

Milliyet gazetesi de Akşam gibi dövize karşı atılan adımlardan haberini kurdu ve “Merkez Bankası ve BDDK’dan 2 hamle geldi” başlığını kullandı.

Gelişmeleri sür manşetten gören Aydınlık ise “Merkez sözlü müdahale etti” dedi. (EVRENSEL)

2439510cookie-checkGazeteler dövizdeki rekor artışı nasıl gördü?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.