Gazprom’dan Ukrayna’ya: Borçlarını öde

Gazprom, Ukrayna’nın biriken borçlarının ödenmesi konusunda pazartesiye kadar herhangi bir uzlaşma sağlanamazsa, vanaların kapatılacağı uyarısında bulundu.

Rusya, Avrupa doğalgaz sevkiyatının yüzde 80’inin gerçekleştirdiği Ukrayna ile 2006 yılında da fiyat konusunda kriz yaşamıştı. İki ülke arasında fiyat anlaşması sağlanamadığı için Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı durdurulmuştu. Yeni borçların miktarı ve ödeme takvimi ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada Ukrayna’nın günü geçmiş borçları ile ilgili sorunun çözümü için pazartesi son gün olduğunu, aksi durumda Salı günü sabah saat 10.00’dan itibaren Ukrayna’nın vanalarını kapatacaklarını söyledi.

Ukrayna devlet şirketi Naftogaz Gazprom’la doğalgaz borçlarının ödemesi ile ilgili görüşmelere devam ettiğini, ancak şirketin borçla ilgili konuyu müzakere etmeye isteksiz olduğunu açıkladı. Rusya’dan aldığı doğalgazda arıcı şirket kullanan Naftogaz herhangi bir borcu olmadığını iddia ediyor. Ukrayna’nın batı yanlısı yeni Başbakanı Yuliya Timoşenko Gazprom’la yaşanan sorunlu ilişkilerden aracı şirket RosUkrEnergo’yu suçladı.

Timoşenko Cuma günü gerçekleşen Naftogaz-Gazprom görüşmesinden önce yaptığı açıklamada “Gazprom’la görüşmelere başlayacağız. Zannediyorum durumu netleştirmeye çalışacağız. RosUkrEnergo’nun borçlanmasının nasıl gerçekleştiğini, borçlarını neden ödeyemediğini netleştireceğiz.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Ancak Naftogaz’ın görüşmelerinde herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Ukrayna Hükümeti, hafta başında Rusya ile ilişkilerin bir kısmına Gazprom’un da ortak olduğu aracı şirket RosUkrEnergo yerine doğrudan yürütülmesini kararlaştırmıştı. Tüm sorunun Ukrayna Naftogaz şirketi ile Gazprom arasında doğrudan bağlantı olmadığından kaynaklandığına işaret eden Timoşenko, “Aracılar ödeme ve sevkiyatta sorun oluşturuyor. Her şey istikrara kavuşacak.” güvencesi vermişti.

İsveç şirketi RosUkrEnergo 2006 yılından bu yana Ukrayna’nın tek tedarikçisi olarak faaliyet gösteriyor. Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı sevkiyatın yüzde 80’den fazlası Ukrayna üzerinden gidiyor. Dünya Ticaret Örgütü’ne giriş anlaşmasını 5 Şubat’ta imzalayan Ukrayna’nın bu durumunun Rusya ile doğalgaz ilişkilerinde karışık bir durum oluşturulabileceği belirtiliyor.

1166430cookie-checkGazprom’dan Ukrayna’ya: Borçlarını öde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.