Gazze’de hastalık tehlikesi

Gazze kentinde, akaryakıtı bulunmayan çöp arabaları çöp toplama hizmetlerine son verdi; su kuyularının bazılarında mikrobiyolojik kirlenme olduğu duyuruldu. Kentin, motorlarla çalışan kanalizasyon şebekesinin de durmak üzere olduğu belirtiliyor.

5 aydır maaş alamayan kamu çalışanlarının yetersiz hizmet verdiği Gazze Şeridi’nde, temizlik hizmetleri tümüyle durma noktasına geldi. Gazze kenti belediyesi, mazot kalmadığı için çöp araçlarını dünden itibaren seferden alıkoydu. Gazze ile diğer kent ve kasabalarda, çöp sorunu zaten gözle görülebilecek bir boyutta iken, hizmetin tümüyle durmasının, aşırı sıcak ve nem ortamında hastalıklara neden olabileceği belirtiliyor.

Gazzelileri bekleyen bir başka tehdit de İsrail’in “yaz yağmurları” operasyonunun başlamasıyla ilk gün vurulan bölge su şebekesine su sağlayan bazı kuyularda, mikrobiyolojik kirlenme ortaya çıkması. Konuyla ilgili bilgi veren Su İşleri Müdürlüğü’nün bir yetkilisi, kirlenme görülen kuyuların devre dışı bırakıldığını, ancak bunun da sınırlı verilen su miktarını iyice azalttığını ifade etti.

Beyt Lahiya’da, Han Yunus’ta, Beni Süheyla ve Abasan mahallelerinde ve Refah’ta son birkaç gündür hiç su verilmediği belirtildi.

Akaryakıtın Karni geçiş noktası aracılığıyla İsrail’den geldiği Gazze Şeridi’nde, sıkıntı yeniden baş gösterdi. Taksi şoförlerinin çoğu benzin ya da mazot yokluğu nedeniyle araçlarını kilitledi.

Bir Han Yunus sakini, “2-3 gün öncesine göre yollar tümüyle boşaldı sayılır. Taksi bulmak mümkün değil” dedi.
Gazze Şeridi’nde enerji sıkıntısı nedeniyle, kentin motorlarla çalıştırılan kanalizasyon sistemi de durmak üzere. Bu da şimdiden Gazzelileri korkutan önemli bir tehlike olarak gösteriliyor.

Öte yandan, Gazzelilerin yaşadığı sıkıntıları çözmek amacıyla El Fetihli yetkililerden ve eski bakanlardan Nebil Şaat’ın Mısır’a yaptığı ziyaretten olumlu bir sonuç çıkmadı. İsrail yerine elektriğin Mısır’dan temin edilmesine İsrail’in sıcak bakmadığı belirtiliyor. Ancak vurulan santralın bazı parçalarının Mısır’dan teminine çalışılıyor.

Bu arada, Gazzelilerin elektrik sıkıntısı nedeniyle kentte mum darboğazı var. Batı Şeria’daki Filistinlilerin Gazze’ye iletilmek üzere 1 milyon adet mum topladıkları öğrenildi.

REFAH SINIRINDA BEKLEYENLERDEN 2 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyinden başlattığı operasyonla kapanan Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınırında günlerdir bekleyen Gazzelilerden ikisinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mısır’da ameliyat olduktan sonra Gazze’ye dönüş için yola çıkan, ancak kapının kapanması nedeniyle ameliyatlı haliyle bekleyen yaşlı Gazzeli Ebu Nasır Ebu Davud, zor koşullara dayanamayarak öldü.

Mısır tarafında bekleyenlerden Muhammed Şerrah adlı Gazzelinin de aşırı sıcak ve yorgunluktan hayatını kaybettiği belirtildi.

Filistin Bağımsız Yurttaş Hakları Komisyonu da sınırda bekleyenler arasında, Mısır’daki hastanelerde ameliyat edilmiş 20’den fazla hasta bulunduğunu, ayrıca bekleyenlerin çoğunluğunun yaşlı, çocuk ve kadın olduğunu belirterek, kapının kapalı kalmasının, bekleyenlerin durumunu ağırlaştırdığını bildirdi. Komisyon, çöl sıcağında gündüzlerin çok sıcak, geceleri de soğuk olduğuna dikkat çekti.

Filistin Yasama Konseyi’nin El Fetihli üyesi Macid Ebu Şammali, Avrupa Birliği’ni, kapıyı açması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı. 25 Hazirandan bu yana kapalı olan Refah sınırının Mısır tarafında Gazze’ye geçmek için bekleyen 5 binden fazla Filistinli bulunuyor.

1131900cookie-checkGazze’de hastalık tehlikesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.