Geçen hafta 8 gazeteci tutuklandı

İdlib saldırısı ve asker ölümlerin ardından hedefte yine gazeteciler oldu. Türkiye’nin dış politikasını eleştiren gazeteciler, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandı, gözaltına alındı.

Geçen hafta İdlib saldırısı sonrası askerlerin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’nin dış politikasını eleştiren gazeteciler, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandı, gözaltına alındı.

TERKOĞLU, KILINÇ VE PEHLİVAN TUTUKLANDI

4 Mart’ta sabaha karşı evinden gözaltına alınan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Gazeteci Hülya Kılınç “Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı” haberinde MİT mensubunu haberleştirdikleri için “MİT Kanunu’nun 27. maddesine muhalefet” nedeniyle tutuklandı.

6 Mart’ta Terkoğlu ve Kılınç’ın tutuklanması sonrası Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan Odatv’de yayınlanan MİT görevlisinin cenaze haberine ilişkin soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Ayrıca aynı gün Odatv web sitesine erişim engeli getirildi. Daha sonra Odatv tarafından açılan sitelerde engellendi.

KESER, ÇELİK VE AĞIREL TUTUKLANDI
6 Mart’ta Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel ifadeye çağrıldı ve 3 gazeteci de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak 2 gün sonra yani 8 Mart’ta 3 gazeteci de savcılığın itirazı üzerine serbest bırakıldıkları dosyadan tutuklandı.

Murat Ağırel tutuklama kararının ardından şöyle dedi: “Burada tutuklanan kesinlikle ben değilim, bağımsız Türk yargısıdır. Bir Murat tutuklanır bin tane Murat gelir. Sakın ha sakın parasızlıktan intihar eden halkın hakkını savunmaktan vazgeçmeyin. Mücadeleden vazgeçmeyin. Sakın ha sakın korkmayın. Türkiye Cumhuriyeti devleti Pelikan’lardan çok daha büyük. Mustafa Kemal’in devrimlerine sıkı sıkı sarılın. Daha çok çalışın, daha çok anlatın”

STERK YILDIZ TUTUKLANDI
29 Şubat’ta Edirne’de mültecilerin sınıra taşınmasını takip eden Rudaw Muhabiri Rawin Sterk Yıldız gözaltına alındı, 3 Mart’ta Ankara’ya getirildi, 6 Mart’ta “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı. Yıldız, mahkemede gazetecilik faaliyetleri yürüttüğünü ve paylaşımlarının da bu kapsamda olduğunu söyledi. Yıldız’ın tutuklanmasına ilişkin mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “…sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşmış olduğu tweetlerin kasıt ve yoğunluğu ve Facebook paylaşımları dikkate alındığından kuvvetli suç şüphesi olduğu anlaşılmakta ve tutuklanmasına karar verildi.”

DURSUNOĞLU TUTUKLANDI
29 Şubat’ta gözaltına alınan Gazeteci Alptekin Dursunoğlu da 1 Mart tarihinde tutuklandı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama” suçlamasıyla tutuklanan Gazeteci ve Yazar Alptekin Dursunoğlu’nun iddianamesi 3 gün içerisinde hazırlandı ve duruşma tarihi 16 Mart Pazartesi olarak belirlendi.

SPUTNIK’E SALDIRI GİRİŞİMİ
1 Mart’ta Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir grup, Rusya merkezli Sputnik Haber Ajansında çalışan 3 gazetecinin evlerine “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganıyla saldırı girişiminde bulundu. Saldırı girişimi sonrası gazeteciler şikayette bulunmak için gittikleri karakolda gözaltına alınırken adliyedeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sputnik’in İstanbul ofisine ise polis baskını düzenlendi. Baskın sırasında bir çalışanın daha gözaltına alındığı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı girişimine ve gözaltı uygulamasına tepki gösterdi.

SINIRDAKİ GAZETECİLERE GÖZALTI
29 Şubat’ta Edirne sınırında mültecileri takip eden 5 gazeteci gözaltına alınmış, aralarından İdris Sayılğan ve Naci Kaya tutuklanmış, yapılan itirazlar sonrası serbest bırakılmıştı.

3 Mart’ta ise Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF), aralarında uluslararası basında çalışan gazetecilerin de olduğu dokuz gazetecinin Edirne’de gözaltına alındığını duyurmuştu. RSF, gözaltılara dair “Yetkililerden, keyfi müdahalelerine ve medyaya karşı ayrımcı muamelelerine son vermeye çağırıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Gazetecilerin 1’inci Derece Askeri Yasak Bölgeye girdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları öğrenilmişti. (EVRENSEL MEDYA SERVİSİ)

2395060cookie-checkGeçen hafta 8 gazeteci tutuklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.