Geçen yıldan yine alacaklarımız kaldı

Geçen yıl bu zamanlar kaleme aldığım “Geçen yıldan alacaklarımız kaldı” başlıklı köşeme biz göz attım. Alacaklarımız yine çoğalmış, tahsilattan yine ses yok… Sizlerle o yazımın bir kısmını paylaşıyorum efeeem…

1 Ocak’ta yeni bir deftere başlıyoruz sanki. Eski defterde kaldı alacaklarımız. Yok inanın alacaklarımızın yanında borcumuzun esamesi okunmaz…

Yılın ilk gününde iki elimi başımın altında kavuşturup şöyle keyifle alacaklarımı düşüneyim istedim usta. Tek tek alacak listesi yapsam sayfalar sığmaz ben en iyisi üç beşini yazayım. Alacakları saymaya önden mi başlamalı sondan mı? Hadi sondan başlayalım…

Meselâ şu salgın olayında halka mezarlık, hastane ve karantina yolunu gösteren açgözlü kapitalizm dibine kadar bize borçlu. Bizim karşı çıkmamıza karşın doğanın katledilerek, iklim değişikliği yaratarak ve vahşi hayatı doğadan sürerek bu koronayı bize musallat edenlerden tek tek alacaklıyız!

Salgın demişken Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) neredeyse çökme noktasına geldi. İkinci DÜnya Savaşı sonrasında emekçilerin mücadeleyle kazandıkları ücretsiz sağlık sisteminin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi inanın. Amaç NHS’i verimsiz kılıp özel sektöre peşkeş çekmekti. Bunun sorumlusu Muhafazakarlardan alacaklıyız!

Muhafazakar demişken salgın öncesi bütçe açığı bahanesi “öldük bittik” feryadıyla sosyal haklarımızda kesinti ve kısıntı yapanlar bunlar değil miydi? Yalnız annelerin, engellilerin, emekli yaşını artırdığınız yaşlıların, çalışanların ve çalışamayanların kazanılmış haklarını gaspettiniz! Yüzünüze gözünüze dursun! Bunlar da alacak hanemizde bilesiniz!

Güler misin ağlar mısın? “yok yok” diye ağladınız yok olasıcalar ama salgında kesenin ağzını açmak zorunda kaldınız. Milyonlarca mağdura kırıntıları paylaştırırken, bir avuç zenginin sırtına da keseyi yükleyiverdiniz! Ne yani oturup derdimize mi yanacaktık! Bunları da faiziyle alacak hanemize yazıyorum!

Göçmen, İrlandalı, siyah ve kadınlara gizli ırkçılık ve ayrımcılık yaptınız. Adını değiştirip iş bulabilen göçmenlerin hikayeleri sıkça basında yer alırken utanmadınız. Dezavantajlı denilen bu insanlara iş verseniz bile ücrette, meslek kariyerinde hak yediniz. Bunları da alacaklar bölümüne yazarsak siz gerçekten battınız!

Eski defterdeki alacaklarımız bakîdir, düyuna kalmayacak bilesiniz. Şimdi gönül zenginliğimin yanına alacaklarımızı da bir gün tahsil etme düşüncesi eklenince demli bir çayı hak ettiğimi düşünüyorum. Siz merak etmeyin ben daha çay içerken listeyi çoğaltırım. Geriye tahsilat günü kaldı usta.

***

“The Guardian”ın pazarları çıkardığı “The Observer” yazarlarının iş dünyasındaki gelişmelere odaklanarak her yıl sonunda sembolik olarak dağıttığı “Yılın Utanmazları” ödüllerini açıkladı.

Yıllarca bu amaç için milyon dolarlar harcadıktan sonra geçen temmuzda uzaya çıkan ilk milyarder olan ticari uzay yolculuğu şirketi Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, kendi reklamını yaparak “en utanmaz” işadamı oldu.

Gazete, rakibi olan uzay araştırmacılığı şirketi “Blue Origin”in ve Amazon’un sahibi Jeff Bezos’tan 9 gün önce uzaya çıkarak “hırsını” gözler önüne seren Branson için “Egosunu henüz kolonileştirmediği son yer olan uzaya götürdü” diye yazdı.

Bu tür tersten bakan, içerilmiş hoşgörü ve demokrasi anlayışı isteyen ödüller hep ilgimi çekti. Örneğin Türkiye’de “Yılın Utanmazları” ödülleri dağıtılsa kesinlikle 5’li müteahhit çetesi aday olur ama ödülü veren de iktidarın aforozuna uğrar üstelik ömür boyu mahkeme kapılarında sürünür. Ya da Londra’daki bizim toplumda… Bizim toplumun ortak payası 5 utanmazı hemen sayabilirim. Dediğim gibi toplumda içerilmiş hoşgörü ve demokrasi anlayışı olmadığından şimdilik başkalarının ödülleriyle yetineceğiz. Bir gün dost sohbetinde hatırlatırsanız bu ödüllü isimleri size zevkle sayarım…

İyi yıllar efeeeem…. Gelen gideni aratmasın. “Bu yılın iyi geçmesi için de elinizden geleni ardınıza koymayın” derim.

2575430cookie-checkGeçen yıldan yine alacaklarımız kaldı
Önceki haberDesmond Mpilo Tutu’nun ardından
Sonraki haber“60 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlar risk altında”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.