“Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor: “Zamlar geri alınsın, halktan yana bütçe istiyoruz”

Emek ve demokrasi güçleri “Geçinemiyoruz” eylemlerini Antep, Eskişehir, Manisa ve Elazığ’da sürdü. Yapılan açıklamalarda “Yoksulluğa, açlığa, işsizliğe ve borç yüküne hayır diyoruz” denildi.

Antep’te “Geçinemiyoruz Platformu” son dönemde gelen zamlara karşı Balıklı Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Açlık ve sefaletin her geçen gün daha da arttığı ve sorunların seçimi bekleyemeyecek kadar acil olduğu belirtilen açıklamada, “Milyonları uçuruma sürükleyen hükümet derhal istifa etmelidir” denildi. Açıklamaya çeşitli fabrikalardan işçiler de kendi dövizleri ile katıldı.

“Geçinemiyoruz Platformu” Emek Partisi, HDP, TKP, SOL Parti, TKH, SYKP ve TİP’ten oluşuyor.

“PATRONLARA SALTANAT EMEKÇİLERE YOKSULLUK DÜŞÜYOR”

Platform adına açıklamayı okuyan Mesut Baylav, açlık ve sefaletin her geçen gün arttığını, dolar, avro ve altının saat başı rekor kırdığını söyledi. İnsanların yaşamını sürdürmek ihtiyacı olan tüketim mallarının bile lükse dönüştüğünü vurgulayan Baylav, “Bir yanda milyonlar yoksulluğun pençesinde çırpınırken, diğer yanda patronların yüzlerce milyar liralık vergi borcu affediliyor. Bir yanda emekçilerin ücretleri küçüldükçe küçülüyor, diğer yanda hükümet büyüme rakamları açıklıyor. Ekonomik daralmadan da, döviz kurundaki artıştan da, yapılan zamlardan da bir avuç sermayedarın ve hükümetin payına yine saltanat düşerken bizim payımıza açlık, yoksulluk, sefalet düşüyor” dedi.

“HAREKETE GEÇMENİN ZAMANI GELDİ”

İnsanların kaderinin sermaye temsilcisi partilerin iki dudağı arasında olmadığını belirten Baylav, AKP-MHP hükümetinin emekçilere vereceği tek bir vaadinin bile kalmadığını dile getirdi. Yaşanan ekonomik krizin karşısında burjuva muhalefetin ise halka, sokağa çıkmama, seçimleri bekleme çağrısı yaptığını belirten Baylav, “Oysa sorunlarımız seçimler beklenemeyecek kadar acil. Harekete geçmenin zamanı geldi. Emekçilerden aldıklarını bir avuç patrona dağıtan; yandaşlarının saltanatı uğruna halkı açlığa sürükleyen; işçileri yerli, yabancı sermayenin kölesi haline getirmek için uğraşan; milyonları uçuruma sürükleyen hükümet derhal istifa etmelidir. Krizin faturasının emekçilere yıkılmaması için mücadeleyi büyütelim” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir’de Ulus Anıtı önünde DİSK, KESK, EBTO, TMMOB çağrısıyla ‘’Geçinemiyoruz!’’ basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme EMEP, TKP, SOL Parti, Halkevleri ve SGDF’de de katıldı. Kitle adına basın açıklamasını Eskişehir SES Şube Eş başkanı Birtürk Özkavak okudu. Açıklamada sık sık ‘’Yoksulluğa teslim olmayacağız.’’, ‘’Sermayeye köle olmayacağız.’’, İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek!’’ sloganları atıldı.

Fotoğraf: Evrensel

“ULUSLARARASI PAZARLARIN KELEPİR ÜLKESİ DEĞİLİZ

Özkavak açıklamasında pandeminin yıkıcı etkisi ve ekonomik krizle birlikte halkın ekmeğinin küçüldüğünü, sağlık sisteminin çöktüğünü, alım gücünün azaldığını belirterek “Eylülden bu yana TL dolar karşısında yüzde 40’ tan fazla değer kaybetti. Enflasyon yüzde 50’ in üzerinde. Petrole ürünlerine her gün zam geliyor. Şeker başta olmak üzere ayçiçek yağını bile almak neredeyse lüks hale geldi. Ülkeyi yönetenler “dövizden size ne” diyorlar. Bizim aklımızla dalga geçmeyin! Biz Türk Lirası kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketi değiliz. Cumhuriyet’in yarattığı fabrikalar başta olmak üzere alt yapı tesisleri satıldı. Yabancı sermayenin ucuz ülkesi, sınır komşusu ülkelerin ucuz pazarı haline geldik. Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin yarattığı değerler satılık değildir. Uluslararası pazarların kelepir ülkesi değiliz” diye konuştu.

Özkavak, devamında “Birkaç ay önce toplu sözleşmelerde aldığı zam şimdiden yok olan kamu işçileri ve emekçileri, emekliler, açıklanan TİS taslağı ile istedikleri zammı alamadan eriyen metal işçileri; TİS görüşmelerine başlayan cam işçileri, tarım kredi ve bankaların olan borçları nedeniyle traktörüne, malına mülküne haciz gelen üretici köylüler, işçiler ve emekçiler bu gidişe dur demelidir” diye seslendi.

“YOKSULLUĞA, MİLYARLARCA BORÇ YÜKÜNE HAYIR DİYORUZ!

“Krizden çıkışın ağır faturasını ödemek istemiyoruz” diyen Özkavak “İş, ekmek, özgürlük taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.  Bu krizi biz yaratmadık bedelini de ödemek istemiyoruz. TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.Krizden etkilenen tüm kesimler için acil sosyal devlet ilkesi gereğince destek fonları kurulmalıdır.TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar 2022 Bütçesi tekrar ele alınarak  telafi edilmelidir. Vergide adalet sağlanmalıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Emek ve meslek örgütlerinin önündeki anti demokratik yasalar kaldırılmalıdır. Kamu emekçilerine grevli, toplu iş sözleşmesi sendikal hakkı verilmelidir. İşçi sendikalarına uygulanan grev yasaklamaları kaldırılmalıdır’’ dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

Reklam


MANİSA

Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformu’nun çağrısıyla Eğitim Sen önünde toplanan Manisalılar, “Artık yeter, geçinemiyoruz. Zamlar geri alınsın. Halktan, emekçiden yana bütçe istiyoruz” yazılı pankartla Manolya Meydanı’na yürüdü. Polisin slogansız yürüyüş engellemesiyle karşılaşan Manisalılar, yürüyüş sırasında emniyetin tutumunu ıslıklarla protesto etti.

Fotoğraf: Burak Yılmaz/Evrensel

“OMUZLARIMIZA YIKILAN VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”

Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, emekçilerin kayıplarının gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Omuzlarımıza yıkılan vergi yükünün hafifletilmesi, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi, tüketimden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi gerek” dedi.

Şener, “Kâr, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.

Açıklamada, “Vergide adalet, insanca yaşanacak asgari ücret, halk için bütçe” dövizleri taşındı. (Manisa/EVRENSEL)


ELAZIĞ

Elazığ Emek ve Demokrasi Güçleri Hozat Garajı’nda bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bizim cebimizden alınanlar, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere ve savaşa aktarılmaktadır” denildi.

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Musa Doğan’ın yapmış olduğu açıklamada halkın cebinden alınanların işverenlere, patronlara, yandaş müteahhitlere, teşvik, prim desteği hazine garantisi ve faiz olarak aktarıldığına dikkat çekildi.

Toplumsal cinsiyete duyarsız, eşitsizlikleri artıran bir bütçenin hazırlandığına vurgu yapan Doğan, “Kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa, sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi, bakım ve ev içi emeği ile çifte mesaisi bir kez daha göz ardı edilmektedir” dedi.

Bütçenin ‘geçinemiyoruz’ diyen halkın bütçesi olması gerektiğini sözlerine ekleyen Doğan, “Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilsin. Bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın. Bu ülkenin işçileri emekçileri olarak yarattığımız değerlerin, oluşturduğumuz kaynakların insanca bir yaşam, insanca çalışma koşulları ve iş güvencesi, parasız kamusal hizmet olarak geri dönmesini istiyoruz. Gelirde adalet vergide adalet istiyoruz. 2022 bütçesi ve asgari ücret belirlenirken ‘geçinemiyoruz’ diye haykıran milyonların talepleriyle omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz.” diye konuştu. (Elazığ/EVRENSEL)

2567450cookie-check“Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor: “Zamlar geri alınsın, halktan yana bütçe istiyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.