Gelenekler, itikatler, yabancılar

Batıl itikatlar da tıpkı bu özellikler gibi  geçer… Toplumun en küçük bireyinden en büyüğüne kadar kalıcı  özellikler kişiler üzerinde görülür. 


Çinli anne babalar şu devirde çocuklarının üzerine düşmekte, onların eğitimlerine önem vermektedirler. Özellikle zengin  ve eğitimli aileler az çocuk sahibi olarak daha iyi şartlarda çocuklarını yetiştirmeyi amaçlarlar.


Çinliler bizler gibi güneşin altında kararmayı sevmezler. Güneşlenmek onlar için hiç de güzel bir olay değildir. Eldiven takarlar, uzun kollu giysiler giyerek güneşten korunurlar. Bir Çinli için güneş görmemek önemlidir. Özellikle yurt dışında eğitim alan Çinli gençler bu düşünceleri  değiştirmek için toplum içinde savaş açmış gibi yanık tenlerle dolaşarak, kendi ırkından olan insanları şaşırtmaktadırlar.  Ama bir çok Çinliye yanık bir teni kabul ettirebilmek olanaksızdır. 


Anı defterinize birkaç satır yazmasını istediğiniz Çinli bir dostunuz, konuğunuz mutlaka birkaç satır da Çin alfabesiyle yazar.


Bir Rus kızını, sizler masanın köşesine oturtamazsınız. Masanın köşesine oturursa; evde kalacağına, evlenemeyeceğine inanır. Masanın köşesine oturmayı çok isteyenler Rus yaşlılarıdır. Onlar zengin olacaklarına inanırlar.


Her Rus yemekten sonra mutlaka yemeği sunan, daveti veren kişiye teşekkür eder. Görgü kurallarının çok üstünde bir gelenektir. Bir Rus erkeği yanındaki hanımı arabaya yerleştirmeden asla inmez, ya da binmez.


Ruslarda yola ailecek çıkıldığında beş dakika oturma yöntemi harika bir olaydır. Bütün eşyalar arabaya yüklendikten sonra, yolculuğa hazırlananlar masa başında toplanır. O birkaç dakika içinde kimin neyi aldığına ya da unuttuğuna bakılır. Böylece Ruslar çok az şey unutup yola çıkarlar. Eşyalarını unutmanın güzel bir yanı da vardır. Üç ayrı  eşyasını unuttuğu yere mutlaka döneceğine inanan Rus gençler  çoğunlukta.


Japonlar kendi dillerinde bir sözcükle onurlanırlar. Teşekkür ederim diyecek kadar bile Japonca konuşmanız onları son derece sevindirir. Kendilerine ayrılmış bir  köşe olması onlar için önemlidir. Paris’teki en ünlü mağazalarda Japonların alış verişi için hazırlanmış departmanlar tam onların zevkine göre döşeniyor…


Bir Suudi kadın çocuğu için bile ülkesindeki Mc’Donalds  alış verişi yapamaz. Araba kullanamaz. Suudiler market sırası diye bir şey bilmezler. Siz saatlerce beklemiş olsanız da sıranın önüne geçerler. Onların dünyasında bekleme sözcüğü yoktur.


Türkler mi?


Anlatmama gerek var mi. Binlerce güzel özelliğimiz var. Bir sonraki yazıda.

706970cookie-checkGelenekler, itikatler, yabancılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.