Gelibolu’da emekler de kül oldu

Gelibolu’daki yangın 20 saatte kontrol altına alınabildi. 450 hektarlık alan zarar gördü. Tarlaları yanan köylüler büyük üzüntü yaşadı.

Çanakkale’nin tarihi Gelibolu yarımadasında çıkan yangında 450 hektarlık alan kül oldu. Gelibolu ilçesinde bağlı Ilgardere Köyü’nde önceki gün başlayan ve Eceabat’ın Yalova Köyü’ne kadar ulaşan yangın 20 saatlik mücadeleyle kontrol altına alındı.

Yangına bölgedeki arıcıların arıcı körüğü sırasında ormana ateş sıçratması ihtimali üzerinde duruluyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sabah saatlerinde bölgede açıklama yaptı; “Yangın kontrol altında soğutma faaliyetleri birkaç gün sürebilir. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Bir ağacın daha yanmaması gerekiyor. Yangınla mücadelenin ilk unsuru, erken müdahale.

Ama tüm bunların ötesinde vatandaşın herhangi bir yerde gördüğü yangını bize iletmesi son derece önemli. Hasat edilen arazi ve dikili arazilerin de zarar gördüğünü söyleyen Bakan Pakdemirli şu bilgileri verdi: 20 helikopter, 2 uçak, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personel artı diğer kamu kuruluşlarından, belediyelerden de itfaiye araçları müdahale etti. Gün boyu 50-60 kilometre hızla esen bir rüzgarla mücadele edildi. Şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor.”

Yangın köylerde ekili alanlara büyük zarar verdi. Kumköy’de yaşayan Fatma Gülen, gözyaşı dökerek anlatan Fatma Gülen, “Yangın buğday tarlamızı yaktı, çok üzgünüm. Sigortası da yoktu” dedi.’

Osman Taş (78) da “Ekili buğdayımız hiç kalmadı, hepsi yandı. Böyle dağınık yangın hiç görmedik” diye konuştu.

***

26 yıl önceki acı ve korkuyla yaşadılar

Yangında büyük tehlike atlatan Yalova köyü sakinleri 26 yıl önceki yangını hatırladı. Gelibolu Yarımadası’nda 1994 yılının temmuz ayında çıkan orman yangını, 4 bin 49 hektar alanda zarara yol açmıştı. Yangında, dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe hayatını kaybetmişti.

Yarımada sakinlerinden Soner Oran, “1994’teki yangında 14 yaşındaydım. Büyük bir korku yaşamıştık. O zaman da dün de büyük korku yaşadık” dedi. Nurten Kayalar ise 100 dönüm ekili arazilerinin yangından zarar gördüğünü belirterek “26 yıl önceki gibi dün de ağladık” dedi. BirGün

2431640cookie-checkGelibolu’da emekler de kül oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.