‘Gelibolu’nun benzerini yapalım’a ilgi yok

Avustralya, geçen hafta başarısız olduğu için başbakan tarafından 2004 seçimlerinden sonra görevinden alınan eski Savaş Emeklileri Bakanı Danna Vale’in “Gelibolu Yarımadası’ndaki savaş alanının benzerinin, anıt park olarak, Melbourne’a arabayla 90 dakika mesafedeki Mornington Yarımadası’ndaki Point Nepean’da yapılması” teklifini tartıştı.

Vale, “yaşlıların ve ilkokul öğrencilerinin, dünyanın yarısını kat ederek Gelibolu’ya gitmelerine gerek kalmaması” için, savaş alanının bir benzerinin yüzey şekilleri açısından benzer özellikler taşıyan Mornington Yarımadası’nda yapılmasını önerdi. Ancak bu teklif gerek Victoria ve federal başbakanlar, gerek tarihçiler, gerek gaziler tarafından ilgi toplamadı, aksine eleştirildi.

“CİDDİYE ALINAMAZ”

Başbakan John Howard da, önerinin Gelibolu olgusuna suni unsurlar katması tehliklesi barındırdığını söyleyerek karşı çıktı. Howard, “İnsanlar olayın geçtiği yere gitmek istiyor. Orada, hepimizi kucaklayan bir duygu var. Bu duygu, burada yaratılamaz” dedi.

Victoria Eyaleti Başbakanı Steve Bracks, Danna Vale’in teklifini saçma bularak geri çevirdi. “Gallipoli” adlı kitabın yazarı Les Carlyon, “Plastikten Gelibolu yaratmak istiyor. Bu kişi, Gelibolu’da yol çalışmasının başlatmasıyla da tanınıyor” dedi. Vale ise, kendisini Steve Bracks’ın teşvik ettiğini söyledi. Bracks, Vale’in konuyu kendisine Gelibolu seyahati sırasında açtığını doğruladı. Bracks, “Kendisinden önerisini yazılı olarak göndermesini istedim. Gönderdi, inceledik ve reddettik” dedi.

RSL Victoria Başkanı Emekli General David McLachla, Vale’nin önerisini “eğlence parkı yapmak istiyor” diyerek eleştiriken, RSL Ulusal Başkanı Bill Crews’in de başlangıçta düşünceye sıcak baktığı ancak Gelibolu’yu ziyaretinden sonra fikrini değiştirdiği söyledi.

1117180cookie-check‘Gelibolu’nun benzerini yapalım’a ilgi yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.