Gelişmenin yolu daha fazla betondan geçiyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Konyaaltı’nda yapı yoğunluğunu iki kat artıracak imar değişikliği önceki gün yapılan Büyükşehir Meclisi oturumunda onaylandı. Komisyon raporunda, mevcut planın yapılaşmayı kısıtladığı için bölgenin gelişemediği görüşü savunuldu…
                                                  

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Hurma, Sarısu ve Liman mahallelerinde toplam 420 dekarlık bir alanı kapsayan imar planı değişikliği onaylandı. Konyaaltı Belediyesi’nin hazırladığı plan değişikliği, önceki gün yapılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. Daha önceki planda ‘Toplu İşyeri Alanı’ olarak ayrılan bölge,  yapılan değişiklikle ‘Ticaret Alanı’na dönüştürüldü. Antalya-Kemer karayolu bitişiğinde bulunan planlama alanındaki yapılaşma emsal oranı 0.40’tan, 0.80’e çıkarıldı. Mevcutta yüzde 35’lik kısmının yapılaştığı belirtilen bölgenin güneyinde ise Sarısu Nitelikli Doğal Koruma Alanı yer alıyor. Plan değişikliği ile birlikte bu bölgede AVM, otel, iş merkezi, eğlence mekânları ve çok katlı mağazaların yanı sıra özel eğitim ve sağlık tesisleri inşa edilebilecek. Plan değişikliği ile ilgili komisyon raporunda, mevcuttaki planın yapılaşma koşullarını kısıtladığı için bölgenin gelişiminin durduğu savunuldu.

Türkiye’de betonlaşmanın en yoğun yaşandığı kentlerin başında gelen Antalya’da yabancılara yönelik konut satışı da ülke ortalamasının üstünde. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın ardından kentteki konut fiyatlarında ve kiralarda görülmedik ölçüde artışlar yaşanıyor. Konyaaltı ya da Muratpaşa ilçelerinde sahile yakın kesimlerdeki aylık konut kiraları 15 ila 40 bin TL arasında değişiyor. Ancak lüks konutlardaki kira oranları bu rakamların da üzerine çıkıyor.

BARINMA SORUNU BÜYÜRKEN BELEDİYELER İMAR RANTI PEŞİNDE

Ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da dar gelirli yurttaşların barınma sorunu giderek artarken bu soruna çözüm üretmesi beklenen belediyeler ise betonlaşmayı daha da artıracak uygulamalara yöneliyor. Büyükşehir Belediyesi’nden ilçe belediyelerine yerel yönetimlerin ağırlıklı gündem maddeleri ise imar rantı üzerinde yoğunlaşıyor. Bunun son örneklerinden biri de önceki gün yapılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında oylanarak kabul edilen imar revizyonu talebiydi.

CHP VE AKP İMAR DEĞİŞİKLİĞİNDE AYNI YÖNDE OY KULLANDI

Antalya’nın batısında bulunan Hurma, Liman ve Sarısu mahallelerinde toplam 420 bin metrekarelik alanı kapsayan 1/1000’lik imar planı revizyonu önceki gün yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. Konyaaltı Belediyesi’nin hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunduğu imar planı değişikliği teklifi için yapılan oylamada CHP ve AKP’li meclis üyelerinin evet, İYİ Partili üyelerinin ise hayır oyu kullanması dikkat çekti.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE EMSAL ORANI İKİ KAT ARTIRILDI

Antalya Kemer karayolunun bitişiğinde bulunan söz konusu bölge daha önce konut dışı kentsel ticaret alanı olarak ayrılmıştı. Ancak yapılaşma yoğunluğu iki katına çıkarılan yeni planda bölgenin imar durumu ‘ticaret alanı’ olarak değiştirildi. Toplam 42 hektarlık bir alanı kapsayan planlama bölgesinde önceki yapılaşma emsal oranı 0.40 iken yapılan değişiklikle bu oran iki katına çıkarılarak, 0.80 olarak belirlendi.

AVM, OTEL, ÇOK KATLI MAĞAZA VE İŞ HANLARI YAPILABİLİR

Mevcutta yüzde 35’lik kısmı yapılaşmış olan bölgeyi kapsayan plan notlarına göre ticaret alanlarında yapılabilecek imar faaliyetleri şöyle sıralanıyor: “Bu alanlarda; iş merkezi, ofis, büro, iş hanı, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu ve özel otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim, özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilir.”

‘MEVCUT PLANDA YAPILAŞMA KISITLI, BÖLGE GELİŞEMİYOR’

Plan değişikliği ile ilgili hazırlanan imar komisyonu raporunda, plan revizyonun konu olan bölgenin kentin batısındaki önemli bir lojistik güzergâhında bulunduğu belirtilerek değişikliğin gerekçeleri şöyle sıralanıyor: “Söz konusu bölge mevcut imar planı kararları ile gelişmekte sıkıntı çeken, yönetmelikler çerçevesinde ‘toplu işyerleri’ tanımında yer alabilecek fonksiyon ve yapılaşma koşullarının kısıtlı olması sebebi ile gelişimi uzun yıllar durmuş bir bölgedir. Doğusunda yer alan liman ve serbest bölge ile ticari ve turizm faaliyetleri yönünden gelişebilecek, batı ilçe ana güzergâhı olması sebebi ile yine turizm ve ticari faaliyetler adına gelişim gösterebilecek nitelikte bir konumdadır. Bu sebeple bölgenin gelişiminin sağlanması amacı ile ‘Toplu İşyeri’ kullanım tanımları ve yapılaşma koşullarındaki kısıtlılığın giderilmesi ve bölgenin gelişiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Plan revizyonuna konu alanda yaklaşık yüzde 35 oranında yapılaşma gerçekleştiği, kalanının ise boş arazi niteliğinde olduğu görülmektedir.”

ÜST ÖLÇEKLİ PLANLARA UYUM SAĞLANMASI AMAÇLANDI

Daha önceki planda işlenmiş olan ‘Toplu İşyerleri’ kararının içerdiği tır-kamyon parkı, nakliyat ambarı, pazarlama-depolama alanları ve inşaat malzemesi depolama alanları gibi faaliyetlerin ilerleyen süreçlerde bölgede ulaşım ve altyapı sorununa neden olabileceği görüşüne yer verilen komisyon raporunda, bu sorunun önüne geçilmesi ve bölgeyle ilgili üst ölçekli planlara uyum sağlanması amacıyla plan değişikliğine gidildiği belirtildi.

RUSLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE YABANCILARIN YOĞUN OLDUĞU BÖLGE

İmar planında değişikliğe gidilen bölge, Ruslar başta olmak üzere Antalya’da yaşayan yabancı nüfusun yoğunlaştığı mahallelerden oluşuyor. Çeşitli alışveriş merkezleri, özel okul ve otomotiv şirketlerinin de yer aldığı bölgede emsal oranının mevcudun iki katına çıkarılması kısa süre içinde yapılaşma baskısını artırması bekleniyor.

2608270cookie-checkGelişmenin yolu daha fazla betondan geçiyor!
Önceki haberİsveç: PKK 1984’ten beri terör örgütü listemizde
Sonraki haberYaşar Halim Southgate şubesini açtı…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.