Genç Caravaggio’nun portresi gün ışığında

Çaravaggio’nun 1596-97 yıllarında resmettiği halen Floransa’daki Uffızı Müzesi’nde korunan yapıtta Bacchus’un sağında duran cam sürahının üzerinde kolunu öne doğru uzatır durumda resmedilen bir insan figürü farkedildi. . Özellikle yüz hatları, burun, gözler ve boynun çok iyi seçildiği görüldü.

Yıllardır sürahideki figürün gerçek adı Michelangelo Merisi olan ressamın portresi olduğu öne sürülüyordu. Ancak bugüne kadar kimse bilimsel yönden bir araştırma yaparak kanıtlamadı.Ressamın 2010 yılında kutlanacak 400. ölüm yıldönümü nedeniyle araştırmacı Roberta Lapucci’nin Art-test tekniği ile yaptığı analiz, sürahideki figürün 25 yaşların daki Çaravaggio’ya ait olduğu gerçeğini ortaya koydu. Bu önemli keşif, gelecek yıl yayıma hazırlanan “Çaravaggio Hakkında Yeni Keşifler” adlı kitapta tanıtılacak.

1922 yılında tablonun restorasyonu sırasında sanat tarihçisi Matteo Marangoni, cam sürahi üzerinde bir insan figürü gördüğünü dile getirmiş, sözkonusu insan yüzünün fizyonomik özelliklerinin Çaravaggio’ya benzediğine dikkat çekmişti. Ancak Maragoni’nin 1922’de not düştüğü tüm ayrıntılar bugün için mevcut olmasa da, sanat tarihçileri bir tutam siyah renkli saç, boyun hizasında beyaz bir yaka ve yüz hatlarını seçebildiler. Genç Çaravaggio portresinin yüzyıllar boyunca bir boya tabakasının altında gizli kaldığı vurgulandı.

716170cookie-checkGenç Caravaggio’nun portresi gün ışığında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.