General Dostum zor durumda

“Bir zamanlar ülkenin kuzeyini demir yumrukla yöneten General Dostum, şimdi kuşatma altında ve hakkında tutuklama emri çıkarılmış durumda. Ayrıca rütbesi de elinden alındı” diyen Independent şöyle devam etti:

“Dostum’u, Kabil’in Vezir Ekber Han bölgesindeki evinde tutuklamak isteyen polis, roketatarlı korumaları ile çatışmaya girdi. Ancak Dostum’un eski müttefiki Ekber Bai’yi ve oğlunu kurtarmayı başardılar. Şu anda ikisi de hastanede ve yaraları ciddi.”

Ülkenin Türkmen azınlığının liderlerinden biri olan Bai, Dostum’a bir dizi suçlama yöneltiyor. Türkmenler arasında isyan çıkartma ve Türkmen muhaliflerini öldürmeye teşebbüs gibi. General Dostum ve 70 adamının, bir süre önce Bai ve oğlunu Kabil’in aynı bölgesindeki evlerinden kaçırdığını ve saatlerce işkence ettiklerini savunuyorlar.

Dostum şu anda kuzeydeki Şibirgan’da bulunan üssünde. Özel ordusu silahlanıyor ve komutanları hakkındaki tutuklama emri kaldırılmaz ve rütbesi iade edilmez ise ayaklanma çıkarma tehdidinde bulunuyorlar. Generalin kendini yalnızlaşmış hissetiği aşırı miktarda votka tükettiği belirtiliyor.”

Ancak Dostum’un böylesi zor durumlarda ayakta kalma becerisi hafife alınmamalı. Hayata bir tarım işçisi olarak başlayan ve kendini yeni Timur Lenk olarak gören Dostum, Ruslar, Afganistan’ın Komünist hükümeti, Mücahidin, Taleban, Ahmet Şah Mesud’un Kuzey İttifakı ve Amerikalılar arasında defalarca taraf değiştirip, birini diğerine karşı kullanmayı başarmış bir isim.”

1168450cookie-checkGeneral Dostum zor durumda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.