Gezide skandal karar: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğerlerine 18’er yıl hapis cezası

Gezi davasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater’in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında görülen Gezi davasında karar açıklandı.

Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına hükmedildi. Osman Kavala’ya hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Casusluk suçlamasından ise beraatine ve tahliyesine hükmedildi.

Kararın açıklanmasının ardından salondan “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları yükseldi. Can Atalay, kararın ardından salona seslenerek “Buradan Mücella ablamızı Bakırköy’e, bizi Silivri’ye götürecekler. Şunu bilin: Zulme boyun eğmeyeceğiz. Zulme karşı direneceğiz. Hiçbir hukuka aykırı işlemi kabul etmeyeceğiz. Halep oradaysa arşın burada” dedi.

ÜYE HAKİMDEN ŞERH

Davada karar oy çokluğu ile alındı. Üye hakimlerden biri sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından beraatlerine ve Osman Kavala’nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmamasına yönelik görüş bildirerek karara şerh düştü.

Hakim, şerh yazısında, “Dinleme kayıtlarının yasak delil mahiyetinde olduğu, aksi kabul edilse dahi dinleme kayıtlarını destekleyen somut kanıtlar olmadığı ve tek başına dinleme kayıtlarının sanıkların üzerine atılı suçlardan mahkumiyetlerine yeterli olmadığı anlaşılmış olup, sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeter her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil de bulunmadığından, beraati, tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesi, diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim” dedi.

EMEP: HALK VİCDANINDA YOK HÜKMÜNDE!

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi Gezi davasında verilen kararlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Birleşe birleşe kazanacağız” denildi.

Açıklamada “Verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Birleşe birleşe kazanacağız” denildi.

“Tek adam yönetiminin ‘adalet’ cilasının son kalıntıları da döküldü. Yargı kararlarının siyaseten ve iktidar sözcülerinin talimatlarıyla verildiği, Gezi davasında olduğu gibi beraat kararları sonrası “olmadı baştan” yargılamaların tekrar nasıl devreye sokulduğu artık herkesin malumudur.” denilen açıklamada “Artık mahkemelerden adil bir karar beklemek beyhude bir beklenti oldu. Artık kimse adil, bağımsız bir yargıdan söz edemiyor. Zira birçok yanıyla 12 Eylül faşist rejimindeki yargıdan da berbat yargı kararlarıyla karşı karşıyayız. Adil bir yargıyı biz kuracağız. İşçiler, emekçiler, faşist bir rejimin adım adım inşasına karşı çıkan herkes… Artık, birleşme zamanıdır. Amasız, fakatsız; emek ve demokrasi güçleri birleşmelidir. Tek adam yönetimi son bulmalıdır. Yoksa hak mücadelesi verenlerin bir bahaneyle ağırlaştırılmış müebbet, 18 yıl hapis cezasına mahkum edilmesi işten bile değildir. Eşitlik isteyen, iş, ekmek talep eden, sömürüye karşı çıkan, doğayı ve çevreyi savunan herkes “hükümeti yıkmak teşebbüsü”nden cezalandırılabilir! Siyasal iktidar her hak talebini “darbecilikle” yaftalayarak adeta bir ezme harekatını başlatmıştır. Bu bakımdan Gezi Davasında verilen haksız, hukuksuz, dayanaksız ağır hapis cezaları tüm topluma gözdağıdır.” ifadeleri kullanıldı.

ŞIK: ÇOK ÖFKELİYİM

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Çok öfkeliyim. Kime öfkeli olduğumuzu gayet iyi biliyoruz. Kaybedecek başka bir şeyiniz yok şu anda” diye konuştu.

Üçüncü Gezi Parkı davasının karar duruşmasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi.

Gezi davasında skandal karar: Osman Kavala’ya müebbet, 7 kişiye 18’er yıl hapis cezasıGezi davasında skandal karar: Osman Kavala’ya müebbet, 7 kişiye 18’er yıl hapis cezası

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, skandal kararın ardından Çağlayan Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu.

Ahmet Şık açıklamasında, “Çok öfkeliyim. Kime öfkeli olduğumuzu gayet iyi biliyoruz. Kaybedecek başka bir şeyiniz yok şu anda” diye konuştu.

Ahmet Şık şunları söyledi:

“Hepimizin bir yemin etmesi gerekiyor. O yemin çocuklarımızın geleceğine dair bir söz. Bugün karşı çıkmazsanız haysiyetinizden vaz geçmiş olacaksınız. İktidar zaten haysiyetsiz. Bunlar zaten suç örgütü. İtiraz etmeyen herkes bu kararın sorumlusudur. Hiçbir şeye sesini çıkarmayan kendine muhalif diyenler bunun sorumlusudur. İktidar yanlısı olmayanlar da aynaya baksın biz nasıl insanlarız ki arkadaşlarımızı bu mahkemeye teslim ettik diye kendilerine sorsun. Herkes elini taşın altına sokacak.”

TEPKİ YAĞIYOR

Gezi Parkı davasında çıkan karara sosyal medyada tepki yağıyor. “#GeziyiSavunuyoruz” etiketi ile paylaşımlar yapan kullanıcılar, “Saray’ın karanlığı bitecek, Gezi hep kalacak” diyor.

Gezi davasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; tutuksuz ‘sanıklar’ Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Can Atalay’a da 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verilmesine tepki yağıyor. Çok sayıda yurttaş, gazeteci, akademisyen, sanatçı ve siyasetçi “#GeziyiSavunuyoruz” etiketi ile paylaşımlar yapıyor.

Sosyal medyadaki tepkilerden bazıları şöyle:

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: Gezi davasında verilen haksız, dayanaksız ağır hapis cezaları ve arkadaşlarımız hakkında tutuklama kararı verilmesi, tek adam yönetiminin nasıl bir rejim inşa ettiğinin resmidir. Emek ve demokrasi güçlerinin birleşmeme lüksü yok! Her yerde demokrasi için birlik.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: En başından bu yana siyasilerin yürüttüğü Gezi Davası’nda, nihai “siyasi” karar açıklandı. Ve adalet onulmaz yarasını aldı. Gün gelecek, adalet herkese lazım olacak. Keyiflerine göre karar alanlar, kaçacak delik arayacak!

Gazeteci Melis Alphan: O ceza elbet bir yerlerden dönecek ama #OsmanKavala’yı hukuka aykırı şekilde yıllarca içeride tutmanın bedelini kim ödeyecek bilinmez. Bugün bu ülkede hukuk bir kez daha ayaklar altına alındı. Türkiye’nin tarihine bir utanç sayfası daha eklendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Gezi için #OsmanKavala’ya ağırlaştırılmış müebbet verilmesiyle milyonlara gözdağı verilmiştir. Saray’ın yargısı hukuk dağıtmaktan öte intikam alan bir aygıta dönüşmüştür. Gezi’den suç çıkarmaya çalışanları unutturmayacağız. Saray’ın karanlığı bitecek, Gezi hep kalacak.

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan: #OsmanKavala Müsamere bitti. Bugün de utandık elhamdülillah.

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Gaye Usluer: Toplum vicdanı bir kez daha büyük yara aldı. Hukuksuz kararlarda sorumluluğu olanlar, er ya da geç bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verecek!

TİP Milletvekili Barış Atay: Bugün Gezi Direnişi için ceza emirleri verenler, o emirleri uygulayanlar bilsin! Hepiniz ama hepiniz tek tek yargılanacaksınız! Bunu asla unutmayın! Hepimiz Gezi’deydik. Bugün de #GeziyiSavunuyoruz yarın da savunacağız!

HDP Genel Merkezi: Osman Kavala ve Gezi Dayanışmasına verilen ceza demokratik talepleri boğmayı hedeflemektedir. İktidarın halktan ne kadar korktuğunun göstergesidir. Gezi’yi de arkadaşlarımızı da sonuna kadar savunacağız! #GeziyiSavunuyoruz EVRENSEL

2601390cookie-checkGezide skandal karar: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğerlerine 18’er yıl hapis cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.