Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık: Okullarda bir öğün yemek verilmeli 

Öğrencilerin okullarda yeterli beslenemediğini belirten Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık, en az bir öğün iyi yemek sağlayacak bir kamu politikası oluşturmak gerektiğini vurguladı.
Ramis SAĞLAM / Evrensel İzmir – Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Mimarlık Merkezi’nde düzenlediği söyleşi ve imza günü etkinliğinin konuğu, akademik düzeyde gıda güvenliği alanında çalışmalar yapan Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık oldu.
Son kitabı “Çocuklar ve Gıda Güvenliği” hakkında gerçekleştirdiği söyleşide Şık, anne ve babalar için rehber kitap hazırlamaya çalıştığını söyledi. Güvenli olmayan gıdaların ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalığa neden olduğuna vurgu yapan Şık, “Her yıl yaklaşık 600 milyon kişi kirlenmiş gıdaları yemekten dolayı hastalanıyor. Yaklaşık 420 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor” dedi.
“ÇOCUK SAĞLIĞI KORUNMALI”
Gıda kaynaklı hastalıkların yaklaşık yüzde 40’ının 5 yaşın altındaki çocukları etkilediğini anlatan Şık, “Çocuklar toksik maddeleri vücutlarından yetişkinlere kıyasla daha uzun zamanda atabilirler. Bu konuda ülkemizde halen çok ciddi bir sorun olan çocuklarda sinir sistemi gelişimine ağır zarar veren klorpirifos isimli pestisit kritik bir örnek oluşturur. Bir başka deyişle, bu zehir bir yetişkine kıyasla çocuklarda 6 kat daha fazla süre olumsuz etki yaratır. Bu nedenle gıda güvenliği çalışmalarının odak noktasına çocuk sağlığını korumayı koymak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLER YETERLİ BESLENEMİYOR”
Özel okullarda okuyan öğrencilere ailelerden alınan paralarla yemek desteği sunulduğunu söyleyen Şık, “Özel okullarda sağlanan yemek desteği sağlanırken, resmî okullarda okuyan öğrencilere herhangi bir beslenme desteği yok. Milyonlarca öğrenci okullarda sağlıksız ve yetersiz besleniyor. Yüzbinlerce çocuğu etkileyen soruna bir an önce acilen çözüm bulmak gerekiyor. Öğrencilerin okul ve derslik sorununu çözecek, ülke genelinde çift devre eğitime son verilmelidir. Okullarda en az bir öğün iyi yemek sağlayacak bir kamu politikası oluşturmak gerekiyor. Okullardaki öğrenci kantinlerinin özel işletme statüsünden çıkarılıp kamusal mutfağa dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.
Söyleşinin ardından TMMOB’un 159 gün önce başlattığı “Gezi için Adalet” nöbetine de katılan Şık, nöbet alanında okurlarına kitaplarını imzaladı.
2636870cookie-checkGıda Mühendisi Dr. Bülent Şık: Okullarda bir öğün yemek verilmeli 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.