GİK-DER’de “Kesintilere Hayır” paneli

Dernek lokalinde 10 Ekim Pazar günü gerçekleşen panele Kesintilere Karşı Komite çalışanı Rebecca Galbraith, Hackney İşsizler Kurumu çalışanı Lola, Eğitimciler Sendikası Sekreteri Jenny Sutton konuşmacı olarak katıldı.

GİK-DER Kadın Kolları tarafından yapılan konuşmada şöyle denildi:

“Hackney belediyesi eğitim, sağlık, kamu servislerinde kesintiler planlıyor. Eğitim, Sağlık ve Kamu sektöründe 6 millyon çalışan sayısı içinde 4.5 milyonunu kadınlar oluşturuyor ve kesintilerin de bu alanda yapıldığını düşünürsek kadınları nasıl etkilediği ortaya çıkıyor. Özellikle göçmen kesimin yükselen ırkçılıkla İngiliz işçi ve emekçilerinden kopmaları planlanıyor. Kriz bizim krizimiz değil, borçlar bizim borçlarımız değil. Bankalara milyonlarca sterlin akatrılıyor, zenginlerden vergileri alınmıyor ama biz işçi, emekçi ve özellikle göçmenlerden acısı bu kesintilerle çıkartılmaya çalışılıyor. Bu nedenle bizler arkası gelecek bu saldırılara karşı durmalı, yerimizi belirlemeli ve mücadelemizi vermeliyiz.’’

Jenny Sutton: Hep birlikte mücadele edelim

Eğitimciler Sendikası sekreteri Jenny Sutton ise, Koalisyon Hükümeti’nin 1930’dan bu yana en keskin ve yıkıcı kesintileri yapmakta olduğunu, 20 Ekim’de hükümetin açıklayacağı kesintilerin %25 ile %40 arası olacağı, milyonlarca işsizin yanı sıra şiddetin, ırkçılığın ve baskının da artacağını belirtti. Sutton, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Eğitimde 200 bin üniversite başvurusu geri çevrilmiş durumda. 800 bin öğrencinin yüksek öğretim görmesi ve yetişkinler için meslek edinme kursları da tehlike altında. Hacney’de 6 okul ‘akedemi’ başvurusu yapmış durumda. Akademi belediyeden bağımsız, zenginlerin kuracağı ve müfredatını onların beliryeceği, parası olanların gidebileceği okullar demek oluyor. Kamu sektörleri ve toplum örgütleri bu kesintilere karşı birlik oluşturmuş durumda. Bizler sadece parası olup özel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanıp, yüksek derecede emeklilik parası alanların yaşadığı bir geleceği ret ediyoruz ve hep birlikte mücadele edelim.”

Rebecca Galbraith: Kadınlar izole edilecek

Hackney Kesintilere Hayır Komitesi’nden Rebecca konuşmasında, kesintilerin genel olarak nerelerde olacağı bilgisini aktarırken, kadınları nasıl etkileyeceğini ise şöyle ifade etti: “Kreşlerde bir çok kesinti var bu da kitlesel işsizliğin içinde kreş sorunu yüzünden kadınların evlerde izole olması demek. Kadın çalışması ve tecavüze karşı çalışma yürüten kurumlar devletin maddi desteğini çekmesiyle kapanmıştır. Kadının işi olarak gösterilen bakım işleri, cins ayrımcılığı yasasının tartışıldığı bir dönemde kadınları tamamen eve hapsetmek demektir. Sonuç olarak kesintilere karşı kendimizin önerdiği çözüm örgütlenmeli, hizmetlerin kar için değil halk için yapılmasını sağlatmamız gerekir.”

Konuklar arasında Hackney İşsizler Komitesi’nden Lola kendi yaşamından somut örnekler vererek yaşadığı sorunları aktardıktan sonra, dinleyiciler kesintilerle ilgili düşüncelerini ifade etti ve panelistlere sorular sordu. Panel, 20 Ekim’de hükümetin yapacağı bütçe açıklamasını protesto için başbakanlık önünde yapılacak protestoya ve 23 Ekim Cumartesi günü sendikalar tarafından ortak olarak organize edilen ve RMT ( Taşımacılık Sendikası ) önünde başlayacak yürüyüşe kadınlar cephesinden kitlesel katılım çağrısı yapılarak sonlandırıldı.

_______________

RWCA- Refugee Workers’ Cultural Association
GIK-DER- Unit C1, 3-19 Victorian Grove
London N16 8EN

834040cookie-checkGİK-DER’de “Kesintilere Hayır” paneli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.