GİK DER’de Pir Sultan Abdal söyleşisi

6. Kültür ve Sanat Festivali’ni Pir Sultan Abdal’a atfen gerçekleştiren GİK-DER gerçekleştirdiği söyleşide Pir Sultan Abdal’ın yasami, onun yaşam felsefesi ve zalime karşı mücadelesi üzerine konuşuldu.

Cemevi ve Alevi Kültür Merkezi, Kürt Halk Meclisi ve Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nden katılımcıların da yer aldığı söyleşi Festival Tertip Komitesi ve Göçmen İşçiler Kültür Derneği adına İbrahim Avcıl’ın yaptığı konuşma ile başladı. Avcıl yaptığı konuşmada 6 yıldır Kültür ve Sanat Festivalleri düzenlediklerini ve düzenledikleri festivallerin temel amacının alternatif kültür ve sanatı yeni nesillere taşımak olduğunu belirterek, Alevilere ve onların değer yargılarına karşı yapılan saldırılar ve asimilasyon politikaları, sözde açılım adı altında devletin kendi alevisini yaratma çabalarının yaşandığı bir dönemde Pir Sultan Abdal’ı anma tercihinin aslında bilinçli politik bir tercih olduğunu söyledi.

Dost muhabetler ortamında gerçekleşen söyleşide katılımcılar söz alarak Pir Sultan Abdal’ı ve onun yaşam mücadelesini, felsefesini birbirleri ile paylaştılar. Britanya Alevi Federasyonu başkanı İsrafil Erbil yaptığı konuşmada, Pir Sultan Abdal’ın Alevilerin 7 ulu ozanlarından birisi olduğunu söyleyerek, onun yaşam felsefesi ve mücadelesinin sadece Alevilerin değerleri olmadığını onun değer yargılarının evrensel değer yargılar olduğunu söyleyerek, Pir Sultanı ve onun yaşam mücadelesi anlamanın bugünün koşullarında bu düzenin zalimlerine karşı mücadelenin gerekliliğini anlamak ile eşdeğer olduğunu söyledi.

Hackney Refugee Forum başkanı Ali Rıza Aksoy yaptığı konuşmada Pir Sultan’ın bir derya olduğunu söyleyerek, onu anlamanın tarihimizi ve mücadele geleneğimizi anlamak bakımından önemli olduğunu belirtti.

Yaklaşik 2 saat süren söyleşide tüm konuşmacılar sohbetlerinde GİK-DER’e 6. Festivalini Pir Sultan Abdal’a atfettiği için teşekkür ve takdirlerini sundular.
Söyleşi 1 Mart tarihinde saat 6’da Aygül Erce, Erdogan Bayır ve Grubu ile London Gezi Müzik Grubu’nun katılacagı GİK-DER’de gerçekleşecek olan Pir Sultan Türkülerinin söylenecegi Türkü gecesinde buluşmak üzere sonlandırıldı.

TÜRKÜ GECESİNE DAVET

Öte yandan GİK-DER’den yapılan açıklamada toplum üyeleri Türkü gecesine davet edildi. Açıklama aynen şöyle:

“Bu yıl Kültür ve Sanat Festivalimizin 6.sını düzenliyoruz. Bu yıl ki festivalimizi Anadolu’nun büyük halk ozanı ve ayaklanmalar önderi Pir Sultan Abdal’a atfen gerçekleştiryoruz. Kuşkusuz Pir Sultan Abdal bir derya ve onu bu kadar kısa zamanda tüm yönleri ile anlamak ve anlatmak mümkün olamayabilir. Ancak çeşitli etkinlik ve çalışmalar ile yapabildiğimiz kadarı ile Pir Sultan’ı ve onun yaşam mücadelesini yeni nesillere ve öğrenmek isteyenlere aktarmaya çalışacağız.

İşte bu sebeple;

1 Mart Cumartesi günü, saat 18.00’da, Göçmen İşçiler Kültür Derneği salonunda bir Türkü Gecesi gerçekleştireceğiz. Erdoğan Bayır ve Grubu, Aygül Erce, London Gezi Müzik Atölyesi ve Serhat Yıldız’ın sahne alacağı gecede Pir Sultan turkuleri seslendirilecek. Şark köşesinin kurulacağı Halı ve Minder üzerine oturacağımız bu gecemizde aynı zamanda Çiğ Köfte ve Börek ikramı da yapılacaktır.

Bilet fiyatlarının £5 olacağı gecemizde yemek servisi ücretsiz olarak gerçekleşecektir.

Tüm dostlarımızı bu gece de Pir Sultan Türkülerine doymak için yan yana olmaya çağırıyoruz.”

850450cookie-checkGİK DER’de Pir Sultan Abdal söyleşisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.