Gökkuşağı

Siyasi kriz devlet krizine dönüştü. Kriz, gitmekte olanın yerine gelmekte olanın belirsizliği değil mi? İşte tam böyle bir düğüm var önümüzde.
Bu tür Gordion düğümlerini İskender yöntemiyle kestirip atmayacağımıza göre, iplikleri ağır ağır geriye doğru çözme yolunu benimsememiz gerekiyor.
Hukukun üstünlüğü, siyasetin üstünde olmasını gerektiriyor, ama hukuk siyaset dışı değil. Birçok AB ülkesinde üst yargı kurumlarında seçim ilkesi var. Bizde yargıdan çok önyargı var ve önyargının bir mantığı yok. Hukuk kitabın sırtındaki şiraze, o olmayınca Hrant davasında gördüğümüz gibi ortada ne kâğıt kalıyor ne de kapak.
2010 referandumunda Evren anayasasının değişimi konusunda adım atılırken, genel kurulda hem değişiklik önerilerimiz dikkate alınmadığı için, hem de AKP’yi bu doğrultuda davranmaya zorlamak için metnin geneli oylanırken, katılmayacağımızı belirtmiştik.
Değişiklikler halka sunulduğunda da, o dönem Ziya Halis’in genel başkanlığını yaptığı EDP, “AKP zihniyetine hayır, referanduma evet,” tutumunu benimsedi.
Bugün gelinen noktada Erdoğan, konjonktürel davranarak tam tersi bir konuma yönelirken, bu tür konulara ilkesel yaklaşmanın önemi doğrulanmış oldu.
Egemen blok içinde farklı tutum alanlar şimdi yan yana gelirken, ezilenlerin siyasetinde benzer bir esnekliğe köşeli bakanları anlamak mümkün değil. Fikri taassup belki bazı psikolojik ihtiyaçları giderebiliyor, ama toplumsal ihtiyaçlara sekte vurabiliyor. Seçilmişler karşısında darbecilerin yanında durmak, niyetlerden bağımsız olarak sizi değişimin takozu kılıyor. Bizden farklı düşünenlerin kandırıldığını düşünerek kendimizi kandırmaya devam etmek doğru değil. Siyasette halkın her razı olduğu doğru olmayabilir, ama halkın rızasına dayanmayan kararlar külliyen yanlıştır. Toplumların akıl baliğ olmadığını düşünenler, nasıl kendi akıllarından bu kadar emin olabiliyorlar? Dünya görüşünüz ile dünya arasında ilişki bir türlü kurulamıyorsa, ya dünyada, ya da sizde bir yanlışlık vardır.
Toplumda 3 temel dinamik bulunuyor: Değişime direnen, liberal değişimi savunanlar ve özgürlükçü, eşitlikçi tarzda dönüşümden yana olanlar. İktidar gücünü halktan değil halkın güçsüzlüğünden alıyor. 2014 gibi kritik bir yılda anayasa değişikliği dahil, reformlar içeren yasal değişikliklere iktidarı zorlamak için karşı cephenin dayanışmasını güçlendirmesi önem taşıyor, tabii sonuç almak istiyorsak ya da sonuç almamızı gerektiren yumurta küfeleri sırtımızdaysa.
Deli kendini topluma anlatamayandır. Toplumca bir cinnet hali yaşamak istemiyorsak, diyalog kanallarını çalıştırmamız gerekiyor. Hayat gösteriyor ki en tehlikeli hastalık ihmal edilen hastalıktır.Herkes sürekli başkalarını etiketlendirme faaliyeti içinde; bir süre için hiç değilse başkalarından değil kendimizin ne yapmak istediğinden bahsedelim. Seçimlerde kendisi bir şey yapmadan başkalarından oy devşirmeye çalışmış otlakçı siyasetin son kullanım tarihi de tamamlandı.
Kürtler devletle mücadele ederken olumlu bakan bazı gazetecilerin, müzakere sürecinde tepki göstermelerini ibretle izliyoruz, çok savaşmaya meraklılarsa kendileri önden buyursunlar. Öcalan’ın açıklamalarından sonra bazı basın gruplarının HDP’ye yüklenmeye başlaması da manidar.
Biz AKP’nin yegâne alternatifiyiz, biz değilsek hiç kimse, çünkü alternatif olmak barışı, demokrasiyi ve adaleti savunmaktan geçiyor. Meşruiyetini toplumdan almayan her şeyden uzak duruyoruz.
HDP gökkuşağının bütün renkleriyle seçim startı verdi. Yurttaşları 30 Mart’ta bahar temizliğine davet ediyoruz. Bu seçim iş bitiricilerle işi bitirilenler arasında, tuzu kuru olanlarla, işi yaş olanlar arasında geçecek. Hayatı kim üretiyorsa politikayı da onlar üretmeli. Bizi krize sokanları krize sokabilirsek krizden çıkabiliriz. Sorunları kişiselleştirenler, çözümleri de kişilerde arıyor.
Hayalleri militarizmin dünyasıyla sınırlı olanları hayal kırıklığına uğratmaya devam edeceğiz.
Seçimlerde hangi parti sorusu yerine nasıl bir parti sorusuna vereceğiniz yanıt zaten çözümü de içerecektir.
Yeni bir kurucu irade, yeni bir cumhuriyet için omuz verecek herkesle birlikte mücadeleye hazırız.

[email protected]

1584200cookie-checkGökkuşağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.