Gül: AB liderleri objektif olmalı

EUROMED dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Finlandiya’nın Tampere kentinde Finlandiya’nın Kıbrıs girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanması üzerine basın toplantısı düzenleyen Gül, sabah saatlerindeki görüşmelerinde AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’nın kendisine herhangi bir öneri sunmadığını belirtti. Kendisinin bildiği kadarıyla Rum kesiminin bazı ön şartlar sunduğunu kaydeden Gül, bu sorunun AB’yi esir aldığını ve Rumların bu sorunu AB çatısı altında tutma stratejisi izlediğini söyledi.


Adanın gerçekleri dikkate alınmadan bir çözüme ulaşmanın zor olacağını vurgulayan Gül, “Adada iki farklı millet, iki farklı dil, iki farklı demokrasi vardır. Bir taraf isteklerini diğer tarafa empoze edemez” diye konuştu.


Kıbrıs sorununun Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin bir parçası olmadığına işaret eden Gül, müzakerelerin siyasi reformlar ve AB mevzuatıyla uyum şeklinde iki ayağı bulunduğunu söyleyerek, Türkiye’nin bu alanlarda elinden gelenin en iyisini yaparak, siyasi reformları sürdürdüğünü ve hükümetinin bu sürecin devamında kararlı olduğunu kaydetti.


Dışişleri Bakanı Gül, Birlik üyeleri arasındaki bağlılıK ve dayanışmanın normal olduğunu, bunu anlayabileceklerini ifade ederek, ancak “ailenin bir üyesi” aile çıkarları aleyhine bir şey yaptıysa uyarılması gerektiğini bildirdi.
 

1036070cookie-checkGül: AB liderleri objektif olmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.